Są takie potrawy, które zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. W mojej rodzinie takim hitem jest sałatka ziemniaczana z ugotowanymi na twardo jajami, kiszonym ogórkiem i koperkiem. Jest przepyszna. Pasuje w szczególności do mięs, a już najbardziej – podana do dań z grilla. Zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, co jest jej sporą zaletą – nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę. Grillowa sałatka ziemniaczanaDo przygotowania sałatki warto użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu – ja używam Majonezu Kieleckiego lekkiego. Ma on od niedawna jeszcze lepszy skład – używa się do niego jajek z chowu ściółkowego, czyli nie trafiają do niego tzw. “jajka trójki”. Lekki majonez będzie idealny, gdy sałatkę podajemy właśnie do grilla. Pamiętajcie, żeby użyć do niej prawdziwych, kiszonych ogórków (nie kwaszonych) – taka jest najlepsza.

Grillowa sałatka ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
  • 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych)
  • 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 rzodkiewek
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych 3)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach (w skórce) do miękkości (ok. 20-25 minut) w osolonym wrzątku. Przelewamy solidnie zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy (skórka powinna sama schodzić). Jajka gotujemy na twardo. Zarówno ugotowane ziemniaki, jak i jajka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy połówkę w bardzo drobną kostkę. Pokrojoną cebulę skrapiamy sokiem z cytryny (straci gryzący smak). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy dodatkowy kiszony ogórek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepsza jest jednak na drugi dzień, dlatego spokojnie możemy przygotować ją dzień przed podaniem. Wierzch warto wtedy ozdobić koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

Grillowa sałatka ziemniaczana

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych