Są takie potrawy, które zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. W mojej rodzinie takim hitem jest sałatka ziemniaczana z ugotowanymi na twardo jajami, kiszonym ogórkiem i koperkiem. Jest przepyszna. Pasuje w szczególności do mięs, a już najbardziej – podana do dań z grilla. Zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, co jest jej sporą zaletą – nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę. Do przygotowania sałatki warto użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu – ja używam Majonezu Kieleckiego lekkiego. Ma on od niedawna jeszcze lepszy skład – używa się do niego jajek z chowu ściółkowego, czyli nie trafiają do niego tzw. „jajka trójki”. Lekki majonez będzie idealny, gdy sałatkę podajemy właśnie do grilla. Pamiętajcie, żeby użyć do niej prawdziwych, kiszonych ogórków (nie kwaszonych) – taka jest najlepsza.
Grillowa sałatka ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
- 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych)
- 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo
- 4-5 rzodkiewek
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pęczek koperku
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych 3)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach (w skórce) do miękkości (ok. 20-25 minut) w osolonym wrzątku. Przelewamy solidnie zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy (skórka powinna sama schodzić). Jajka gotujemy na twardo. Zarówno ugotowane ziemniaki, jak i jajka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy połówkę w bardzo drobną kostkę. Pokrojoną cebulę skrapiamy sokiem z cytryny (straci gryzący smak). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy dodatkowy kiszony ogórek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepsza jest jednak na drugi dzień, dlatego spokojnie możemy przygotować ją dzień przed podaniem. Wierzch warto wtedy ozdobić koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Mniam! Teraz bym z chęcią zjadła taką sałatkę! Wygląda naprawdę przepysznie 🙂 Na pewno niedługo spróbuję 🙂
Moja ulubiona sałatka jeśli chodzi o potrawy grillowe 😉
Bardzo ciekawy przepis. Oby tak dalej i czekam na więcej 🙂
Muszę ją koniecznie przygotować na kolejnego rodzinnego grilla 🙂
Jadłam kiedyś podobną sałatkę i smakowała super, ta pewnie jest jeszcze lepsza 🙂
Bardzo dobra sałatka! Zrobiłam wczoraj właśnie na grilla. Coś nowego, ale jednak w klasycznych polskich klimatach. Zrobiłam z moim ulubionym majonezem Winiary. Wiem, że Kielecki ma lepszy skład, ale mi nie smakuje. W sumie smakowałam już mnóstwo różnych majonezów (co lodówka i co impreza to inny majonez :D), ale do tej pory żaden mi nie podszedł na tyle, aby zastąpić mój ulubiony. Dodałam również, więcej czosnku i więcej musztardy, bo u nas w rodzinie wolimy ostrzejsze smaki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Skoro sałatkę polecają „niezależne źródła”, to i ja ją przyrządzę na najbliższego grilla. Co do majonezu, to też wolę Winiary. I raczej już nawet o smak nie chodzi czy skład, a zwykłe przyzwyczajenie 🙂
Kielecki to podstawa wszystkich sałatek 😀 uwielbiam ten majonez. A sałatka ziemniaczana pyszna, najlepsza z młodymi ziemniaczkami
Świetna sałatka! Wpisuję na stałe w nasze menu grillowe. Moje ziemniaki się trochę rozgotowały i wyszła bryja, ale następnym razem bardziej się postaram! Polecam! ❤️
Niestety rodzinie nie smakowało 🙁 nie pasował im w sałatce ogórek kiszony i czosnek.
Sałatka naprawdę smaczna, chociaż moja wersja była bez czosnku, bo jakoś mi tu nie pasował…..