Chłodniejsza temperatura za oknem sprawia, że tęsknię za korzenno-słodkim zapachem jabłek z cynamonem. Kojarzy mi się tak kojąco! Smak szarlotki zdecydowanie może poprawić jesienną chandrę. Tym razem chciałabym zaproponować ją w formie tarty z jabłkami, czyli galette. Galette z jabłkami piecze się bez formy – stąd jej rustykalny wygląd. Galette z jabłkamiPokrojone na plastry połówki jabłek, wyglądają niczym jesienny jeż – on, dzięki książeczkom dla dzieci, także kojarzy się z jabłkami, choć, jak się przekonałam nie raz, bardziej smakuje mu pasztet niż owoce. Ciekawe czy jeż odwiedzi mój rodzinny ogród także w tym roku. Na pewno powita go ten zapach – tarta jest tak cudownie krucha i prosta do przygotowania, że mogłabym ją piec codziennie. Można podawać ją na ciepło i na zimno, samą jak i z lodami czy sosem waniliowym. Ciasto nie jest duże – starczy na ok. 8-10 porcji – gdy zapraszamy gości, zapewne zniknie co do okruszka.

Galette z jabłkami:

  • 4-5 kwaskowych jabłek (najlepiej szara reneta; nie mogą być zbyt soczyste)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (390 g)
  • niepełne pół szklanki cukru pudru (60 g) + do posypania
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Z 2,5 szklanki mąki, niepełnej połowy szklanki cukru pudru, pokrojonego w kawałki masła, dwóch żółtek i szczypty soli zagniatamy jednolite ciasto (możemy zagnieść hakiem miksera). Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie połówki delikatnie kroimy na plastry. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na papierze do pieczenia rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na okrągły kształt na ok. 0,5-1 cm grubości (im cieńsze – tym większa tarta). Środek (bez brzegów) posypujemy kaszą manną, która wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Przekładamy jabłka na kaszę (ja delikatnie przenoszę całe połówki na nożu, zachowując ich kształt – tak najpiękniej się prezentują), zostawiając brzegi. Posypujemy je cukrem trzcinowym i cynamonem, a następnie podwijamy brzegi tarty (brzegi także warto delikatnie posypać cukrem trzcinowym). Przekładamy ciasto wraz z papierem na blachę do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut lub do czasu zarumienienia. Po upieczeniu możemy posypać galette cukrem pudrem.

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych