Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernikCo tu zrobić, aby się nie narobić i żeby wyszło pysznie… Sernik z mlekiem skondensowanym. Tylko cztery składniki wystarczą, aby przygotować wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek. Mimo że jest bardzo delikatny i puszysty, ma “kruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie potrzebuje on tłuszczu – wystarczy słodzone mleko skondensowane z puszki (niesłodzone się nie nadaje). Jestem pewna, że to jedno z tych ciast, do których będziecie wracać. Pamiętajcie tylko, żeby studzić go stopniowo – nie lubi przeciągów (termoobiegu) i w żadnym wypadku nie można go jeszcze ciepłego wstawiać do lodówki – musi wystygnąć.

Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 6 dużych jajek
  • 3 budynie waniliowe / śmietankowe (po 35 g)
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania / kajmak lub polewa czekoladowa

Najlepiej gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (wyjęte dwie godziny wcześniej z lodówki). Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół; nie używamy termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm (warto zrobić pasek z papieru, aby wystawał ponad tortownicę w przypadku formy 24cm – ciasto bardzo rośnie; ja kawałek papieru kładę na dno, zaciskam obręc, a boki smaruję masłem do których przyczepiam pasek papieru). W dużej misce ubijamy mikserem ser, żółtka oraz proszek z budyni. Stopniowo dolewamy słodzone mleko skondensowane – cały czas miksując na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Przekładamy połowę białek do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy od góry do dołu łyżką lub szpatułką. Po połączeniu wykładamy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 40 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140°C (góra-dół) i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Studzimy przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie w temp. pokojowej. Wstawiamy do lodówki. Może delikatnie opaść, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany. Sernik możemy zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem albo polać polewą z kajmaku czy czekolady. Sernik na mleku skondensowanym świetnie kompnuje się z owocami oraz musami owocowymi.

Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

Sernik z mlekiem skondensowanym - 4-składnikowy sernik

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych