Masło orzechowe lubią nie tylko dzieci. My też je kochamy. Jest niezwykle uniwersalne – można jeść z nim kanapki, robić ciasteczka, przekładać naleśniki czy wafle. Świetnie też komponuje się z kurczakiem. Masło orzechowe w bardzo prosty i szybki sposób można samodzielnie przygotować w domu. Bez konserwantów i składników nie wiadomego pochodzenia – i do tego wyjdzie znacznie taniej niż w sklepie. Za każdym razem możemy użyć innego dodatku do niego, uzyskując masło smakowe – polecam cynamon, ekstrakt waniliowy lub białą czekoladę. Takie masło można przechowywać w lodówce do miesiąca czasu!
Składniki:
- 2 szklanki orzeszków ziemnych (mogą być z puszki, a mogą być fistaszki w całości)
- niecała łyżka oleju
- sól do smaku
- 1-2 łyżeczki miodu
Jeśli kupiliśmy fistaszki nie łuskane to należy obrać taką ilość, aby uzyskać 2 szklanki samych orzeszków. Jeśli korzystamy z orzeszków ziemnych z puszki to najlepiej wybrać te niesolne – sami będziemy mogli kontrolować ilość soli. Oczywiście te solone także będą się nadawały. Orzeszki musimy podprażyć – najlepiej wysypać je na blachę i podpiec przez 10 minut w 180ºC. Możemy to również zrobić na suchej patelni. Poczekajmy, aż orzeszki przestygną (niby możemy mleć je gorące, ale stępimy noże). Następnie orzeszki mielimy przez co najmniej 10 minut w blenderze/malakserze (lub w maszynce do mięsa) z dodatkiem miodu i oleju. Jeśli mamy małą maszynę nic nie stoi na przeszkodzie aby robić to partiami. W czasie mielenia grudkowa masa, zamieni się po kilku minutach w gładką. Na końcu sprawdzamy czy masło trzeba dodatkowo dosolić (jeśli użyliśmy solonych orzeszków nie będzie to konieczne). Masło zamykamy w słoiku i przechowujemy w lodówce lub od razu zjadamy 🙂
zamawiam jeden sloiczek tego orzechowego cuda!:D
Chętnie uruchomię produkcję i będę rozdawać 🙂 – robi się bardzo prosto!
Nie sądziłam, że domowe masło smakowe może być tak łatwe w przygotowaniu. Koniecznie muszę zrobić, wygląda wspaniale!
Proste, szybkie i najważniejsze – smakuje tak samo jak to sklepowe (a może nawet lepiej)
mmmm też mam w planach zrobienie domowego masła orzechowego. i mam takie pytanie; kupiłam ostatnio blender ręczny i czy mogę nim posiekać? czy nic mu nie zaszkodzi?
Jeśli Twój blender ma dołączony dzbanek z rozdrabniaczem do siekania – to nie ma problemu. Jeśli nie masz dodatkowych akcesoriów do blendera, to orzechy musiałabyś podzielić na mniejsze partie, aby dokładnie udało się je zmiksować.
Kuszą mnie masła orzechowe zrobione z innych orzechów, bo tak naprawdę z każdego orzecha można zrobić domowego masło, tylko te ceny orzechów, fistaszki zdecydowanie wychodzą najtaniej 🙂
Oj zgadzam się, bakalie są ostatnio strasznie drogie, ale fistaszki kosztują znośnie 🙂
Uwielbiam domowe masło orzechowe 🙂 Z migdałów też wychodzi pyszne.
Ja też lubię masło orzechowe ;D Widziałam już kiedyś ten przepis ale w moim mieszkanku na razie nie posiadam porządnego blendera. Na szczęście w wakacje jestem u rodziców więc pewnie któregoś dnia też zrobię sobie takie masło 😉
OO to jest coś co koniecznie muszę wypróbować ;p
takie domowe to musi byc pyszne :))
Z pewnoscią lepsze niż to kupne, super wygląda!:)
Przeważnie używam gotowego, ale Twoja receptura na zrobienie jest znakomita, na pewno skorzystam ! Serdecznie pozdrawiam 😉
Na pewno wyjdzie lepsze a skoro piszesz, że wyjdzie i tańsze to ja się biorę za domowe masło orzechowe, tym bardziej, że tak jak sugerujesz, wariantów smakowych mogę sobie sporządzić bez liku 🙂
Domowe masło orzechowe, moje marzenie! 😉
lubię takie „sklepowe rzeczy” próbować robić w domu
Ja już mam za sobą ten eksperyment, jakim jest robienie masła orzechowego w domu, mam zamiar zrobić ponownie i stwierdzam, ze to sklepowe może się schować. 🙂
Pyszne masełko 🙂
W maszynce do mięsa? Ale takiej elektrycznej czy tej starej na korbce ??? I to wyjdzie w niej takie kremowe ?
Nie wyjdzie idealnie kremowe, ale będzie bardzo dobre – wystarczy użyć sitka do mielenia maku. Nie ma znaczenia czy maszynka elektryczna czy na korbkę.
Dziękuję 😀 Zawsze potem bede mogła poprawić taką końcówką od miksera do jarzyn 😀