Kategorie

Dania z wieprzowiny

Schab pieczony z cebulką - prosty, wilgotny i soczysty

Pieczony schab z cebulką

Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, w dodatku nie wymagająca żadnych zdolności kulinarnych. Znam osoby dla których upieczenie jakiegokolwiek mięsa to nie lada wyzwanie. Nie dziwię się – bo nie wiadomo ile piec, bo może być twarde,…

Czytaj dalej
Arancini - ryżowe kulowe z mięsem

Arancini – włoskie kule ryżowe z mięsem mielonym

W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je dowolnie nadziewać. Dziś zdecydowałam się na nadzienie z mięsa…

Czytaj dalej
Mini lasagne

Muffiny mini lasagne

Królują na zagranicznych blogach – lazanie w wersji mini także zagościły na poezji smaku – oczywiście w wersji po mojemu. Pomysł genialny w swojej prostocie. Muszę przyznać, że podbiły moje serce – smakują nieco inaczej niż tradycyjna lasagne, ponieważ mają…

Czytaj dalej
Polędwiczka wellington

Wellington – pomysł na polędwiczkę

Prawie wszyscy lubią polędwiczkę – jest bardzo delikatna, chuda i soczysta. Często jednak brakuje na nią pomysłów. Mój ulubiony sposób jej podania to przygotowanie z niej wellingtonów, czyli polędwiczek z grzybami zawiniętych w ciasto francuskie. Danie to serwowane jest we…

Czytaj dalej
Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Wielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy rozbiliśmy kotlety na schabowe, a nie do końca mamy ochotę je jeść, polecam schab po cygańsku. To zupełna inna forma podania tego mięsa. To danie bardzo ekonomiczne – ze składników, które będą…

Czytaj dalej
Smażone mięso mielone

Smażone mięso mielone z makaronem ryżowym

Pomysł na “chińskie jedzenie w polskim typie”  z mięsa mielonego. Gdy znudziły nam się tradycyjne mielone kotlety zaszalejmy i wykorzystajmy mięso w niecodzienny sposób.  Takie danie przygotujemy bardzo szybko – kroimy warzywa, makaron ryżowy gotuje się ok. 3-5 minut, w…

Czytaj dalej
Musaka

Musaka (moussaka)

Musaka (moussaka) to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Muszę przyznać, że jest z nią trochę zachodu, dlatego warto zadbać o odpowiednią organizację podczas gotowania, aby wyszła z pieca na czas. Składniki: 400-500 g mielonego…

Czytaj dalej
Wieprzowina na ostro

Wieprzowina na ostro

To moja ulubiona wersja makaronu po chińsku. Danie najlepiej smakuje na ostro – ja podałam składniki na “lekko ostro”, ale oczywiście możemy dosypać więcej chili w proszku (czasami dodaję również świeże chili) lub zrezygnować z niego jeśli nie lubimy ostrego…

Czytaj dalej
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii. Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu. Ja przedstawiam swoją wersję – beztłuszczową ze zdrowymi jajkami przepiórczymi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego mielonego….

Czytaj dalej
Lasagne

Lasagne

Dziś ulubione danie kota Garfielda – lasagne (lazania) w wersji mojej. Możemy ją przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, keksówce lub gdy mamy małe naczynka do zapiekania – przygotować osobne porcje. Lasagne można zrobić wcześniej, a zapiec przed samym podaniem. Ja…

Czytaj dalej

Chili con carne

Wszystkie gospodynie uwielbiają dania jednogarnkowe. Brudzimy w końcu tylko jedno naczynie 🙂 Dziś prezentuję przepis na jednogarnkowe, meksykańskie Chili con Carne, danie które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dlaczego? Po pierwsze łatwo się je robi. Po drugie można nakarmić nim…

Czytaj dalej
Zamknij