Pieczeń schabowa z żurawiną - schab pieczonyNa uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.

Schab:

  • 1 – 1,5 kg kawałek schabu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 120 g suszonej żurawiny
  • 80 g suszonych grzybów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pieprz

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy je i mielimy wraz z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa lub blenderze. Dodajemy posiekaną natkę, bułkę tartą, odrobinę pieprzu oraz pokrojoną na mniejsze części żurawinę. Dokładnie mieszamy.

Schab przyprawiamy solą i pieprzem. Rozcinamy wzdłuż (nie do końca), aby powstał prostokątny płat. Na całej powierzchni rozkładamy farsz. Zwijamy roladę. Smarujemy schab olejem wymieszanym z musztardą. Posypujemy zielem angielskim roztartym w moździerzu lub zmielonym w młynku. Obkładamy plastrami boczku. Pieczeń możemy związać sznurkiem. Na wierzchu układamy liście laurowe. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy w 180°C tyle czasu, ile ważył schab (np. schab o wadze 1,2 kg piecze się 1 godzinę i 20 minut). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się przyrumienił. Pieczeń schabowa z żurawiną jest doskonała bez dodatków, ale świetnie pasuje do niej sos grzybowy.

Pieczeń schabowa z żurawiną - schab pieczony

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych