Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.
Schab:
- 1 – 1,5 kg kawałek schabu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- sól
- pieprz
Farsz:
- 120 g suszonej żurawiny
- 80 g suszonych grzybów
- 150 g wędzonego boczku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy je i mielimy wraz z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa lub blenderze. Dodajemy posiekaną natkę, bułkę tartą, odrobinę pieprzu oraz pokrojoną na mniejsze części żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Schab przyprawiamy solą i pieprzem. Rozcinamy wzdłuż (nie do końca), aby powstał prostokątny płat. Na całej powierzchni rozkładamy farsz. Zwijamy roladę. Smarujemy schab olejem wymieszanym z musztardą. Posypujemy zielem angielskim roztartym w moździerzu lub zmielonym w młynku. Obkładamy plastrami boczku. Pieczeń możemy związać sznurkiem. Na wierzchu układamy liście laurowe. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy w 180°C tyle czasu, ile ważył schab (np. schab o wadze 1,2 kg piecze się 1 godzinę i 20 minut). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się przyrumienił. Pieczeń schabowa z żurawiną jest doskonała bez dodatków, ale świetnie pasuje do niej sos grzybowy.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |


O kurczaczki, wygląda absolutnie przepięknie! Mniam!
Wygląda bardzo apetycznie!
Piękna rolada, piękne zdjęcia!
kolejna wspaniała propozycja na święta 🙂 i zdjęcia i potrawa bardzo apetyczne!
Piękna roladka! Od razu przykuwa oko:)
Już sobie wyobrażam twój świąteczny stół.
Prezentuje się doskonale, musi tez na pewno tak smakować:)
Wygląda świetnie, idealna na świąteczny stół 🙂 Musi być przepyszna!
Bardzo ładna, odświętna jak nie wiem co, prawie słyszę pomruki zadowolenia gości:)
Kolejny, fantastyczny przepis do wypróbowania!
cudownie podana! Masz dar 🙂
świetnie się prezentuje:)
Wspaniała rolada! Na świąteczny stół pasuje jak ulał 🙂
Prezentuje się wspaniale! 😀
Wyborna pieczeń na stół swiąteczny, pokrojona w plastry robi wrażenie 🙂
Absolutnie oczarowałaś mnie tym przepisem. Na świąteczny uroczysty obiad przygotuje schab inspirując się Twoim przepisem
Pozdrawiam serdecznie
Śliczna ta Twoja rolada i tak pięknie równomiernie ułożone nadzienie. Piękne zdjęcia i świąteczny anturaż, a półmiska bardzo zazdroszczę jest piękny.
Wyglada wyśmienicie, znakomicie Ci się udała:)
Wspaniale się prezentuje! Chyba upiekę coś takiego na święta, albo na Nowy Rok!
Wspaniała pieczeń! Idealna na Święta 🙂
Musi być pyszna taka pieczeń 🙂
Pyszności, jaka piękna!:)
Robi wrażenie, wygląda bardzo wykwintnie!
Prezentuje się tak apetycznie, że nawet ja (co nie jadam takich mięs) z chęcią bym spróbowała.
Wygląda fantastycznie! Idealna na świąteczny stół 🙂
O łałł. Piękna!
Smakowita ta Twoja rolada 😉 po prostu cudna 😉
Wspaniale wygląda :)!
Rolada jest pyszna już ją robiłam tylko mięso jest twarde piekłam ją ok półtorej godziny i nie wiem czy nie za długo? Sam schab ważył 1,1kg a z farszem 1,6kg. Proszę o pomoc. Jutro mam gości i nie wiem jak długo piec brać pod uwagę sam schab czy z farszem?
Bierzemy pod uwagę wagę samego schabu – jeśli kupimy mięso o wadze 1,1 kg, pieczeń powinna się piec maksymalnie 1 godzinę i 10 minut
Wygląda przepięknie, jednak ja nie przepadam za takimi nadzianymi mięsami.
Mam dwa pytania:
1) „Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki” – czy chodzi o rękaw do pieczenia?
2) Chciałabym przygotować schab wcześniej – 3 dni przed pieczeniem, czy taki okres leżakowania mu nie zaszkodzi?
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Ja przykrywałam schab folią aluminiową. Najlepiej żeby nie leżał w lodówce dłużej niż dwa dni. Trzy tylko wredy gdy mięso jest bardzo świeże.
czy piec powinno się również pod folią? Czy może być to rękaw?
Można w rękawie – pod koniec należy go tylko przeciąć, aby boczek się zarumienił