Crostata z morelami i czereśniamiCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować ten nieskomplikowany wypiek. Mikser nie jest konieczny.

Crostata z morelami i czereśniami:

  • 2 duże, wiejskie jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka dojrzałych moreli (ok. 6 sztuk)
  • duża garść czereśni lub malin lub borówek
  • do posypania: cukier puder lub puder z ksylitolu/agawy

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia lub krótko miksujemy. Tortownicę lub formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy do dwóch dni w temperaturze pokojowej.

Crostata z morelami i czereśniami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych