Letnie ciasto z owocamiNajlepsze letnie ciasto z owocami – same proste składniki, nic wymyślnego. Bo babcie zawsze wiedziały co dobre. Gwarantuję Wam, że większość ciasta zniknie jeszcze, gdy będzie ciepłe. Zrobiłam je dokładnie tak jak kiedyś – użyłam tylko cukru z wanilią zamiast tego wanilinowego. Postawiłam na połączenie moreli, truskawek i borówek – akurat takie owoce były w pobliskim sklepie, ale można użyć waszych ulubionych owoców. Fajnie połączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek.

Letnie ciasto z owocami:

  • 2 lekko czubate szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru z wanilią (babcia używała wanilinowego)
  • 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej
  • 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej
  • dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek)
  • cukier puder do posypania

Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (masło musi być miękkie). Jeśli mamy jajka z lodówki można przelać je gorącą wodą, a dopiero potem rozbić. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę – powinny zwiększyć swoją objętość. Dodajemy jedną, lekko czubatą szklankę mąki, miksujemy i dodajemy miękkie masło. Miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy drugą szklankę mąki – wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy, wyłączamy mikser (ciasto może wyglądać na lekko zwarzone – to normalne).

Tortownicę o średnicy 26-28 cm (lub blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wyłożyłam dno tortownicy i zapięłam obręcz, a boki wysmarowałam papierkiem po maśle). Przelewamy ciasto i układamy na wierzchu owoce (najlepsze ciasto uzyskamy jeśli użyjemy 2-3 różnych rodzajów owoców). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez (grzanie góra-dół). Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Letnie ciasto z owocami

Letnie ciasto z owocami

Letnie ciasto z owocami

Letnie ciasto z owocami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych