Najlepsze letnie ciasto z owocami – same proste składniki, nic wymyślnego. Bo babcie zawsze wiedziały co dobre. Gwarantuję Wam, że większość ciasta zniknie jeszcze, gdy będzie ciepłe. Zrobiłam je dokładnie tak jak kiedyś – użyłam tylko cukru z wanilią zamiast tego wanilinowego. Postawiłam na połączenie moreli, truskawek i borówek – akurat takie owoce były w pobliskim sklepie, ale można użyć waszych ulubionych owoców. Fajnie połączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek.
Letnie ciasto z owocami:
- 2 lekko czubate szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru z wanilią (babcia używała wanilinowego)
- 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej
- 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej
- dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek)
- cukier puder do posypania
Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (masło musi być miękkie). Jeśli mamy jajka z lodówki można przelać je gorącą wodą, a dopiero potem rozbić. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę – powinny zwiększyć swoją objętość. Dodajemy jedną, lekko czubatą szklankę mąki, miksujemy i dodajemy miękkie masło. Miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy drugą szklankę mąki – wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy, wyłączamy mikser (ciasto może wyglądać na lekko zwarzone – to normalne).
Tortownicę o średnicy 26-28 cm (lub blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wyłożyłam dno tortownicy i zapięłam obręcz, a boki wysmarowałam papierkiem po maśle). Przelewamy ciasto i układamy na wierzchu owoce (najlepsze ciasto uzyskamy jeśli użyjemy 2-3 różnych rodzajów owoców). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez (grzanie góra-dół). Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
ale ładnie wygląda
Czesc Natalia, w przepisie jest napisane dwie nieco czubate łyzki mąki, a ponizej juz ze dodajemy szklanke maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i teraz mam zagwozdke 🙂 ? Nie wiem jak zrobic ciasto
Czubata szklanke naucz sie czytac
Przeczytałam raz jeszcze tym razem dokladnie maja byc dwie szklanki maki 🙂 przepraszam za zamieszanie
Pewnie sfiksowało się z łyżeczkami poniżej 😀 Dobrze, że już wszystko jasne 🙂
Wow, pięknie się prezentuje i jestem pewna, ze smakuje równie dobrze, mniam!
Właśnie wyjąłem z piekarnika 🙂 jest obłędne
No i klapa…środek się zapadł,i zrobiła się zupa …..
Laura, a może za dużo mokrych owoców znalazło się „na środku”? Czy piekłaś do suchego patyczka?
U mnie to samo… 🙁 w środku mamałyga, i tyle składników do kosza… Następnym razem test patyczka dla przezornych, bo z wierzchu wydawało się super upieczone i ładnie pachniało.
Mega pyszne! Szybkie, proste i łatwe do zrobienia;)
Ciekawe.
Dzięki, będę odwiedzać:)
A czy mozna dac owoce mrożone.Pozdrawiam serdecznie.
Przepyszne!!! U mnie wyszło tak