Musiałam na szybko przygotować jakiś słodki deser. Padło na ciasteczka z przepisu Marthy Stewart, które znalazłam na Moich Wypiekach. Szybkie, słodkie, z wyraźnym akcentem masła orzechowego i czekolady. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Tym razem prawie nic nie zmieniałam – dałam jedynie mniej cukru i czekolady – 240g wydawało mi się zdecydowanie za dużo.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka masła orzechowego (ok. 300 g)
- 60 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g czekoladowych pastylek lub pokrojonej gorzkiej czekolady
Masło orzechowe ucieramy mikserem z masłem i cukrem. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dolewamy ekstrakt i chwilę mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy. Miksujemy. Ciasto powinno być bardzo gęste – może nawet się rozwarstwiać. Na końcu dodajemy drobinki czekolady i mieszamy łyżką. Ręką formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy je ręką. Pieczemy 13-15 minut w 180°C.


Wyglądają wspaniale. 😉 Lubię takie szybkie słodkości, które nie są skomplikowane, a często powalają smakiem.
Tak, są bardzo proste 🙂
Jakie piękne!
Boskie! W ogóle bardzo lubię, ale z czekoladą jeszcze nie robiłam…
wyglądają wyśmienicie i na pewno tak samo smakowały:)
uwielbiam tego typu ciastka!:)
Ale one muszą bosko smakowac !?
Boska słodycz 😉
Chcę takie Natalko. Zaraz. Teraz 😉
Jeszcze kilka zostało, chętnie rozdam bo ja jestem pełna 🙂
Piękne ciasteczka i bardzo apetyczne ! Na pewno skuszę się i upiekę ! Pozdrawiam 🙂
Fajne. 🙂
uwielbiam takie ciastka!
Kilka tych ciasteczek ze szklanką mleka i już nic więcej do szczęścia nie trzeba :)!
Zporanną kawą, och tak!
Ciastka są genialne! Zaraz będę robic je 2 raz. Pychotka!
Piekłam 20 minut i to jednak za długo. Słabo czuć masło orzechowe.
Potrzebne drugie podejście 🙂
Ale dobre są i tak. Były.
Czy słone masło orzechowe będzie pasowało do tych ciasteczek?
Przyznam, że się z takim nie spotkałam
Ciasteczka wyszły pyszne. 🙂
Piekłam te ciasteczka już drugi raz są przepyszne! domownicy zachwalają a przepis zostanie ze mną na dobre