Chrupiące ogórki małosolne na suchoOgórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości. Zawsze dostaję je po jednym słoiczku od mamy – ja nigdy nie mam gdzie ich przechowywać. Kilka dni temu dowiedziałam się, że ogórki małosolne można zrobić bez słoików i zalewy. Tzw. metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji. Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę. Tylko tyle. Wypróbowałam ten sposób od razu – bo pierwsze ogórki już się pojawiły. Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie do tych z zalewy – nie tracą koloru. W smaku prawie nie różnią się od tych z wody – są może bardziej delikatne. Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca. Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania.

Ogórki małosolne – na sucho:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm)
  • 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć)
  • 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku)
  • 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć)
  • 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli

Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki (otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów). Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki (dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól). Ogórki wrzucamy do torby. Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki/wiśni/chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe (opcjonalnie), rozgniecione ziela angielskie (opcjonalnie) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości. Posypujemy wszystko równomiernie solą.

Szczelnie zamykamy torebkę (moja była bez zapięcia, więc związałam brzeg gumką recepturką). Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy (uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka. Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ogórki gotowe. Potem przechowujemy je w lodówce.

Chrupiące ogórki małosolne na sucho
Chrupiące ogórki małosolne na sucho

O metodzie na “sucho” dowiedziałam się na blogach: Moje małe czarowanie i Moje wypieki i nie tylko

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych