Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiemMakaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to wyjątkowo proste danie. Jeśli go nie znacie, to koniecznie spróbujcie, bo być może będzie to Wasz ulubiony makaron. Łosoś, koperek i kremowy serek to połączenie proste, ale przepyszne. Bardzo delikatne, a jednocześnie treściwe. Obiad świetny dla zapracowanych osób – przygotujemy go w mniej niż pół godziny, a składniki dostaniemy wszędzie.

Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem:

  • 250 g dowolnego makaronu (np. kokardki, tagliatelle, penne)
  • 150 – 200 g wędzonego łososia (najlepiej kupić w kawałku)
  • 4 łyżki kremowego serka kanapkowego (ok. 100 g, ja zazwyczaj używam serka z Piątnicy)
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zanim odlejemy makaron – zachowujemy ok. 8 łyżek gorącej wody z gotowania (to ważne) – dodajemy wodę do serka i mieszamy do połączenia. Sam makaron można przelać bardzo krótko zimną wodą, aby się nie rozgotował.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i rozdrobnionego w palcach wędzonego łososia. Podsmażamy 1-2 minuty (nie dłużej). Dodajemy serek rozcieńczony wodą z gotowania makaronu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wkładamy do sosu ugotowany makaron i podgrzewamy mieszając, aż makron cały się oblepi i ogrzeje od sosu. Od razu podajemy.

Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych