Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Dobry dla osób uczulonych lub unikających glutenu, ale nie tylko! Polecam upiec taki każdemu, bo nie tylko jest wyjątkowo zdrowy, ale także wyjątkowo prosto się go robi – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie ma potrzeby zagniatania. Jedyna niedogodność to czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest w smaku? Bardzo dobry! Podejrzewam, że wiele osób nawet nie domyśli się, że jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek.
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem:
- 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- ok. 2,5 – 3 szklanki lekko ciepłej wody
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (mielonego lnu)
- 3 łyżki siemienia lnianego (nasion) lub nasion chia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki soli
W misce łączymy składniki suche: mąkę gryczaną, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, słonecznik, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę (powinna przypominać bardzo gęsty budyń / gęstą śmietanę – jeśli ciasto jest zbyt zbite dodajemy odrobinę więcej wody). Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch papieru olejem za pomocą pędzelka. Wkładamy ciasto. Mokrą dłonią wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40°C na 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze ok. 50-55 minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek wodą, aby wytworzyła się chrupiąca skórka, ale nie jest to konieczne.
Piękny chlebuś i przepis zachęcający 🙂
wyrósł na piękny bochen! 🙂 po chlebie nie poznałabym, że bezglutenowy, wygląda rewelacyjnie 😉
Super chlebuś ci wyszedł 🙂 wygląda pysznie 🙂
Jakie piękny bochenek! Chętnie zjadłabym kromkę 🙂
chlebek wygląda idealnie
Muszę koniecznie zrobić 😀
Wspaniały i na pewno przepyszny, taki domowy!
Chlebek zrobiłam:) pyszny i taki mniam:)
Bardzo się cieszę Basiu! 🙂
Dobre. 🙂
wspaniały bochen, bezglutenowego jeszcze nie piekłam.
Cudowny chlebek Natalio! Piękny bochenek i z pewnością jest smaczny.
Pozdrawiam Cię.
Ciekawe połączenie. Na pewno musi być smaczny 🙂 Nie ma to jak chleb domowej roboty, pozdrawiam 🙂
Właśnie drukuję przepis 🙂
Chlebek jest smaczny, aczkolwiek dla mnie trochę za suchy. Ciężko się go kroi, jest bardzo twardy
szklanka 200 czy 250 ml????
250 ml
Chlebek jest genialny, a kilka wynalazków bezglutenowych już przetestowałam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, poza tym, ze miałam zmielone siemię, więc dodałam go 5 łyżek łącznie. Nie wyłożyłam blaszki papierem, a tylko wysmarowałam ją olejem, więc miałam obawy, czy chlebek wyjdzie z foremki, ale wszystko się udało. Aha, na spód wysypałam trochę słonecznika dodatkowo. Polecam 🙂
Chlebek jest pyszny! Piekę w każdy weekend 🙂
_____________________________________
[url=http://witchking.pl/obstilax-na-zaparcia-moja-opinia/]Obstilax opinie[/url]
Można dodać świeże drożdże? Jeśli tak to ile gram? I jak robić zaczyn?
Dziękuję i pozdrawiam
Nie próbowałam, ale można zaeksperymentować z 15 g świeżych – rozpuścić je w mniej niż 1/4 szklanki lekko ciepłej wody, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki gryczanej, wymieszać i zostawić aż do podwojenia objętości
Nigdy nie byłam zbyt zdolną kucharką, ale po raz kolejny – za sprawą Twojego przepisu, chlebek wyszedł po prostu przepyszny. Świetny przepis, który pozwala mi nieco uwierzyć w moje zdolności kulinarne.
Swoją drogą – nigdy bym nie pomyślała, że pryskanie chlebka wodą może sprawić, że skórka będzie chrupiąca. Fajny patent!
Nie bardzo widzę w samym przepisie – kiedy dodajemy drożdże? Z suchym mieszamy czy rozpuszczamy najpierw w wodzie?
Proszę o odpowiedź. Chciałabym upiec 🙂
Razem z suchymi składnikami 🙂
Zrobiłam chleb i rzeczywiście pięknie wyrósł, ale ma bardzo twardą skórkę. Czy coś się da z tym zrobić?
Można piec dłużej w niższej temperaturze