Miałam ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego do indyjskiego daalu, czyli curry (gulaszu) z soczewicy. Takim sposobem powstała soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo prosta i wyjątkowo szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje przeziębienie. Pomogła.
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym:
- 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml)
- ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy
- po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie)
- cukier
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zeszkli wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Smażymy przez pół minuty i zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy. Soczewicę płuczemy na sitku i wsypujemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości – około 15 minut (to zależy od ziaren) – soczewica powinna wchłonąć niemal cały płyn. Gdy soczewica będzie miękka wlewamy passatę i mleko kokosowe. Solimy (dość porządnie) i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż wszystkie smaki się przegryzą. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry.
I to się nazywa prawidłowe spożytkowanie zawartości lodówki. Rozgrzewa mnie samo patrzenie na fotę 🙂
Czekałam na nią 🙂 No ale dziś Twoje pałeczki, a jak kupię soczewicę, to zrobię zupę 🙂
Super pomysł! Koniecznie muszę wypróbować:)
Chętnie bym się do niej przysiadła 😀
kocham soczewicę! W takim wydaniu- ubóstwiam!
Bardzo fajne danie ,jakoś z soczewicą mi nie podrodze ,ale chyba się w końcu skuszę.
Wygląda przepysznie 🙂
Wygląda naprawdę apetycznie. Chyba tylko raz w życiu robiłam coś z soczewicą, może warto do niej wrócić.
Cudowne danie. Z chęcią bym zjadła porcyjkę 🙂
Czerwona soczewica jest naszą ulubioną a do tego połączenie pomidorów i kokosu to strzał w dziesiątkę 🙂
wow.. zawsze słyszałam o pasztecie, albo zupie krem.. a tutaj takie ładne, smaczne coś! dla mnie bomba 🙂
Ale pyszności, mniam! 🙂
Lubię tego typu dania, a ponieważ mam zakupioną soczewicę, nie zawaham się jej użyć;)
miska idealna 🙂 uwielbiam takie soczewicowe gulasze z wyrazistymi przyprawami!
Na zimowe obiadki idealna, bardzo lubię soczewicę ale z mleczkiem kokosowym jeszcze nie jadłam ;-))
lubię dania z soczewicy 🙂 ale z mlekiem kokosowym jeszcze nie łączyłam 🙂
pyszne i rozgrzewające danie 🙂
Wygląda pysznie! Muszę kiedyś zrobić. 🙂
Super szybkie i zdrowe danko, super !!!
Soczewicę uwielbiam w każdej postaci! Bardzo energetyczne danie!
zdecydowanie moje smaki
Fajnie to wygląda 🙂
Takim daniom nie odmawiam 🙂 Moje smaki! 🙂
Coś wspaniałego! Uwielbiam takie dania!
Wygląda bajecznie! :>
Wspaniałe rozgrzewające i aromatyczne danie, idealne proporcje przypraw 🙂
Rewelacyjne połączenie składników. Szybko, prosto i super przepysznie 🙂 Zrobiłam z soczewicą brązową i to było to! Dzięki za inspirację.