Dorsz w boczku na soczewicy to jedno z tych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie jest popularne, jednak wyrazisty, chrupiący boczek i delikatna, biała ryba stanowią zgrany duet. Pomysł na to danie pochodzi od Jamiego Olivera, choć podałam je nieco inaczej. Miałam w domu soczewicę w puszce, świeży szpinak i resztkę mleka kokosowego – idealnie pasowały do dorsza w boczku. Jeśli nie lubicie soczewicy – można wykorzystać ugotowane, młode ziemniaczki, zaś równie dobrze jak szpinak sprawdzi się jarmuż.

Dorsz z boczkiem i soczewicąDorsz w boczku:

  • 300 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby
  • kilka plasterków wędzonego boczku lub pancetty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy „pieprz cytrynowy”
  • sól morska

Kokosowy szpinak:

  • 150-200 g świeżego szpinaku baby
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (można zastąpić słodką śmietanką)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Soczewica:

  • ok. 250 g ugotowanej soczewicy (dowolnej) lub soczewicy na parze z puszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dorsz w boczku: Polędwicę z dorsza kroimy wzdłuż na dwa długie kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Owijamy plasterkami boczku tak, aby na siebie zachodziły. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy dorsza przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, dodając w połowie smażenia gałązki rozmarynu na patelnię.

Kokosowy szpinak: Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotkę, aż do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy na pół minuty pokrywką, aż szpinak zmięknie. Wlewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Soczewica: Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciśnięty czosnek. Wrzucamy soczewicę i podsmażamy 2 minuty, często mieszając. Dodajemy pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Dorsz z boczkiem i soczewicą

Dorsz z boczkiem i soczewicą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!