Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym to danie, którego nietypowa forma może zachęcić dzieci do jedzenia. Potrawa jest jednocześnie delikatna i wyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda.
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym:
- około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka
- 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii do dekoracji
Trzy łyżki pesto mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany i odstawiamy. Pierś myjemy, osuszamy, wycinamy zbędne błony i chrząstki (jeśli są). Kroimy na paseczki – mogą być różnej długości, ważne tylko, aby nie były grubsze niż mniej więcej 1,5 cm. Posypujemy je solą oraz pieprzem. Każdy paseczek smarujemy z jednej strony odrobiną pesto. Zwijamy paseczki tworząc „ślimaczki” – każdy nabijamy na wykałaczkę. Łyżkę oliwy rozprowadzamy na nieprzywierającej patelni. Rozgrzewamy dość mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień i wlewamy sos przygotowany na początku. Mieszamy, aby połączył się z resztkami oliwy na patelni. Dodajemy małą szczyptę soli i pieprzu. Na sosie układamy z powrotem ślimaczki, a w wolne miejsca wtykamy umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Przykrywamy pokrywką, ustawiamy ogień tak, by sos się gotował (ale nie bardzo mocno) i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie danie posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i podajemy.
Nie jem mięsa a bazylia mi nie smakuje, nie zmienia to jednak faktu, że danie ładne sie prezentuje 😉
Proste, aromatyczne i śliczne 🙂 Wypróbuję.
Wygląda bardzo ciekawie 🙂
A czym można zastàpić pesto bazyliowe ?
Tylko innym pesto np. pietruszkowym czy z rukoli, ale wtedy sos będzie miał zupełnie inny smak
Nie chcę być złośliwa, ale… będę 😉
Spojrz, proszę, na nazwę potrawy: jest w niej sos bazyliowy.
Jeżeli go nie masz/ nie lubisz to wybierz inny przepis 🙂
Równie dobrze można zadać pytanie czym zastąpić ser w przepisie na makaron z serem 😉
Danie wygląda przepieknie. I zapewne kurczak wyszedł bardzo soczysty!
Pyszne danie, pomysłowe, a na dodatek wygląda doskonale 🙂
Zachęcające danie.
Ciekawie wygląda 🙂 NA początku naprawdę myślałyśmy, że są użyte tu ślimaczki xD
Bardzo apetyczne danie! moje smaki:)
Pyszne danie i bardzo pomysłowe 🙂
Oj, smacznie wyglada!
Bardzo lubie takie apetyczne dania na szybko…
🙂
Wygląda pysznie 🙂
proste a zarazem nietypowe efektowne danie 🙂
pysznie danie, a prezentacja – doskonała 🙂
Fajne danie, lubię kurczaka w ziołowych sosach 🙂
jak ładnie wyglądają
Pomysłowo i bardzo smakowicie!
samymi kolorami i wyglądem mnie przekonałaś! a co dopiero smakiem i aromatem.. musiało być pyszne 🙂
Lubię takie smaczne, nieskomplikowane dania 🙂
Pycha pomysł i pycha danie 🙂
Kurczak u mnie pojawia się ostatnio dość często, ale pomału brakuje mi nowych pomysłów na niego – napewno wykorzystam Twój, bo takiego kurczaka jeszcze nie jadłam 🙂
Przepięknie podane! Aż szkoda jeść 🙂
Apetyczne, nie tylko dzieci by się na to skusiły, oj nie tylko 🙂
Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią, z juniorem gorzej – nie chce mięsa jeść w ogóle. Może spróbujemy w postaci ślimaczków.
W takim sosie muszę spróbować 🙂 pyszne są te twoje zdjęcia!
Danie prezentuje się ślicznie, jest szybkie w przygotowaniu i na pewno smakuje wyśmienicie;)
Przepysznie to wszystko wygląda i ja dla mnie to patrząc na składniki to rewelacja, brawo !!!!
przecież może być również w sosie pietruszkowym,chodzi o te cudne Slimaczki..pomysł kapitalny..moje będą własnie z pietruszką i orzeszkami pini..
Już komuś odpowiadałam – może być pesto pietruszkowe jak ktoś nie lubi bazylii 🙂
Zachwycające danie, nie tylko pysznie wygląda, ale pięknie się prezentuje. Pozdrawiam serdecznie 🙂