Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjamiKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o coś takiego mi chodziło, nie licząc tego, że deserek był przeraźliwie słodki. Uwielbiam słodkie śniadania, ale nie aż tak. Uznałam, że lepiej taki ryżyk zrobić sobie samemu i mieć kontrolę nad jego składem. I tak powstał waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. W zasadzie do takiego ryżu można dodać dowolne owoce, startą czekoladę czy orzechy. Był duuużo lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku zdecydowanie częściej.

Waniliowy ryż na mleku:

  • 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio)
  • 800 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 2 łyżki cukru
  • orzechy pistacjowe (można pominąć)
  • maliny lub inne kwaskowate owoce

Garnek płuczemy bardzo zimną wodą (nie wycieramy) – aby zapobiec przypaleniu. Z podanej ilości mleka odlewamy 3-4 łyżki, a resztę wlewamy do opłukanego garnka. Włączamy średni ogień i dodajemy cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. W międzyczasie do odłożonych wcześniej 3-4 łyżek mleka dodajemy łyżkę proszku budyniowego i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszaninę wlewamy do garnka, gdy mleko będzie bardzo gorące. Następnie wsypujemy ryż. Gotujemy ok. 20-25 minut, ciągle mieszając. Ryż będzie gotowy, jak będzie całkowicie miękki. Próbujemy czy trzeba dosłodzić. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch, studzimy i wstawiamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki. Ryż zgęstnieje i przejdzie smakiem wanilii. Deser podajemy schłodzony, posypany owocami, np. malinami i, jeśli lubimy, posiekanymi pistacjami.

Możemy ugotować taki ryż także na mleku roślinnym np. migdałowym lub kokosowym, a cukier zastąpić miodem lub ksylitolem. Ja następnym razem wypróbuję wersję kokosową z cynamonem.

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

17 Odpowiedzi na Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

  1. Marzena napisał/a:

    Czasami robię taki deser. Smakuje rewelacyjnie i nie ma potrzeby kupować go w sklepie 🙂

  2. Magda C. napisał/a:

    Bardzo ciekawy deser 🙂

  3. Natalie napisał/a:

    Ryż na mleku jest wspaniały! Najlepszy taki gęsty i lepki <3 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  4. ladylaura. napisał/a:

    Mała ,wielka słodycz.

  5. kornik napisał/a:

    Uwielbiam takie desery! Polecam z kajmakiem i malinami:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  6. nietylkopasta.pl napisał/a:

    Ja też mam takie odczucia że albo coś jest za słodkie albo za słone. Z tego powodu często nie kupuję gotowych produktów, a poza tym jak zrobię sama wiem co jest w środku 🙂
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

  7. wanilia i maliny? Cudowne połączenie. Śniadanie lub deser idealny 🙂

  8. Z pewnością o niebo lepszy od tych ze sklepu 🙂

  9. marcelina napisał/a:

    Na drugie śniadanie chętnie bym porwała 🙂

  10. wedelka napisał/a:

    Maliny i pistacje uwielbiam. Skusiłabym się na takie śniadanie 🙂

  11. Pati napisał/a:

    Cudowne składniki skomponowane w fantastyczny deser!

  12. zjedz_mnie napisał/a:

    Bez dwóch zdań, co samemu się zrobi to na pewno lepsze niż kupne i co najważniejsze bez konserwantów 🙂

  13. iza napisał/a:

    bardzo lubię takie „ryżowe” desery

  14. Dorota napisał/a:

    To chyba jedno z moich ukochanych dań, które stanowczo zbyt rzadko przyrządzam… dzięki za inspirację i piękne zdjęcia! 🙂

  15. Ania napisał/a:

    taki domowy ryż jest najlepszy 🙂

  16. Ewa napisał/a:

    Smak sprzed lat, pamiętam, pyszny !

  17. zuzia napisał/a:

    Wygląda przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)