Pyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałych po nim białek. Tarta cytrynowa to deser elegancki i bardzo uniwersalny o słodko-kwaśnym smaku. Tartę zrobimy bardzo szybko, jeśli lemon curd przyrządzimy np. dzień wcześniej. Składniki są tak skomponowane, aby po przyrządzeniu lemon curdu ilość żółtek i białek wyrównała się. Składniki na foremkę ok. 24-26 cm.
Ciasto:
- 200 g mąki
- 75 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Wierzch:
- lemon curd – z tego przepisu lub gotowy
- 4 białka
- 120 g cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wałkujemy ciasto przez folię streczową na kształt foremki do tarty. Wykładamy ciastem formę i obciążamy fasolą lub grochem położonymi na pergaminie. Jeśli nie mamy obciążnika nakłuwamy ciasto widelcem w bardzo wielu miejscach. Pieczemy 10 minut w 180ºC. W czasie pieczenia ubijamy białka, na koniec dodając cukier puder. Upieczoną tartę smarujemy kremem lemon curd. Jeśli jest bardzo słodki – połóżmy tylko cienką warstwę, jeśli bardziej kwaśny – możemy położyć więcej. Na wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piana na wierzchu powinna zmienić kolor, natomiast w środku powinna być biała, puszysta i piankowa.
Wygląda fantastycznie! A jak smakuje… pewnie niebo w gębie!
Znakomite smaki, rewelacyjnie wygląda i jak pięknie beza przypieczona 🙂
Od kilku lat marzę o takiej tarcie ale nigdy nie starcza mi energii życiowej. Wyobrażam sobie, że jest pyszna!!! 🙂
Właśnie siedzi w piekarniku 😀 Ja z tych co większość wypieków psują ale mam nadzieję że tym razem się uda 😉