Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną

Pieczeń schabowa z żurawiną - schab pieczonyNa uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.

Schab:

  • 1 – 1,5 kg kawałek schabu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 120 g suszonej żurawiny
  • 80 g suszonych grzybów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pieprz

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy je i mielimy wraz z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa lub blenderze. Dodajemy posiekaną natkę, bułkę tartą, odrobinę pieprzu oraz pokrojoną na mniejsze części żurawinę. Dokładnie mieszamy.

Schab przyprawiamy solą i pieprzem. Rozcinamy wzdłuż (nie do końca), aby powstał prostokątny płat. Na całej powierzchni rozkładamy farsz. Zwijamy roladę. Smarujemy schab olejem wymieszanym z musztardą. Posypujemy zielem angielskim roztartym w moździerzu lub zmielonym w młynku. Obkładamy plastrami boczku. Pieczeń możemy związać sznurkiem. Na wierzchu układamy liście laurowe. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy w 180°C tyle czasu, ile ważył schab (np. schab o wadze 1,2 kg piecze się 1 godzinę i 20 minut). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się przyrumienił. Pieczeń schabowa z żurawiną jest doskonała bez dodatków, ale świetnie pasuje do niej sos grzybowy.

Pieczeń schabowa z żurawiną - schab pieczony

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O kurczaczki, wygląda absolutnie przepięknie! Mniam!

  2. Natalia - Poezja Smaku zafascynowane.. napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie!

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Piękna rolada, piękne zdjęcia!

  4. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    kolejna wspaniała propozycja na święta 🙂 i zdjęcia i potrawa bardzo apetyczne!

  5. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Piękna roladka! Od razu przykuwa oko:)

  6. Już sobie wyobrażam twój świąteczny stół.

  7. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Prezentuje się doskonale, musi tez na pewno tak smakować:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wygląda świetnie, idealna na świąteczny stół 🙂 Musi być przepyszna!

  9. Natalia - Poezja Smaku Opalanka napisał/a:

    Bardzo ładna, odświętna jak nie wiem co, prawie słyszę pomruki zadowolenia gości:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Kolejny, fantastyczny przepis do wypróbowania!

  11. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    cudownie podana! Masz dar 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetnie się prezentuje:)

  13. Wspaniała rolada! Na świąteczny stół pasuje jak ulał 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Prezentuje się wspaniale! 😀

  15. Wyborna pieczeń na stół swiąteczny, pokrojona w plastry robi wrażenie 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Absolutnie oczarowałaś mnie tym przepisem. Na świąteczny uroczysty obiad przygotuje schab inspirując się Twoim przepisem
    Pozdrawiam serdecznie

  17. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Śliczna ta Twoja rolada i tak pięknie równomiernie ułożone nadzienie. Piękne zdjęcia i świąteczny anturaż, a półmiska bardzo zazdroszczę jest piękny.

  18. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Wyglada wyśmienicie, znakomicie Ci się udała:)

  19. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Wspaniale się prezentuje! Chyba upiekę coś takiego na święta, albo na Nowy Rok!

  20. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Wspaniała pieczeń! Idealna na Święta 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Musi być pyszna taka pieczeń 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    Pyszności, jaka piękna!:)

  23. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Robi wrażenie, wygląda bardzo wykwintnie!

  24. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Prezentuje się tak apetycznie, że nawet ja (co nie jadam takich mięs) z chęcią bym spróbowała.

  25. Natalia - Poezja Smaku Panna Malwinna napisał/a:

    Wygląda fantastycznie! Idealna na świąteczny stół 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    O łałł. Piękna!

  27. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Smakowita ta Twoja rolada 😉 po prostu cudna 😉

  28. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniale wygląda :)!

  29. Natalia - Poezja Smaku marlena napisał/a:

    Rolada jest pyszna już ją robiłam tylko mięso jest twarde piekłam ją ok półtorej godziny i nie wiem czy nie za długo? Sam schab ważył 1,1kg a z farszem 1,6kg. Proszę o pomoc. Jutro mam gości i nie wiem jak długo piec brać pod uwagę sam schab czy z farszem?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Bierzemy pod uwagę wagę samego schabu – jeśli kupimy mięso o wadze 1,1 kg, pieczeń powinna się piec maksymalnie 1 godzinę i 10 minut

  30. Natalia - Poezja Smaku Hania napisał/a:

    Wygląda przepięknie, jednak ja nie przepadam za takimi nadzianymi mięsami.

  31. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Mam dwa pytania:
    1) „Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki” – czy chodzi o rękaw do pieczenia?
    2) Chciałabym przygotować schab wcześniej – 3 dni przed pieczeniem, czy taki okres leżakowania mu nie zaszkodzi?

    Będę wdzięczna za odpowiedzi.

  32. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    czy piec powinno się również pod folią? Czy może być to rękaw?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)