Pyzy z mięsem

Niezwykle sycące i polane kalorycznym tłuszczykiem – ale najpyszniejsze na świecie. Kto nie pamięta pyz z mięsem? Jadane najczęściej u cioć i babć, we współczesnych kuchniach nieco zapomniane. Raz na jakiś czas jednak warto zaszaleć i uruchomić produkcję domowych pyz. To nasz regionalny przysmak, którego nie powinniśmy się wstydzić. A smak? Chyba nikomu nie muszę mówić… ; ) Odgrzewane pyzy z mięsem na drugi dzień na patelni będą równie smaczne jak ugotowane.

Pyzy z mięsemFarsz:

  • 30-40 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karczek), wołowego lub mieszanego – ugotowanego i przekręconego przez maszynkę (może być też część mięsa drobiowego z rosołu)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku (ewentualnie tymianku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • ½ – ¾ kg ziemniaków ugotowanych
  • ½ – ¾ kg ziemniaków surowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól

Dodatkowo:

  • 100 g boczku
  • 1 cebula

Ciasto: Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na chwilę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki (muszą być zimne!) przeciskamy przez praskę i łączymy z tymi surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, lekko solimy i wyrabiamy ciasto.

Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, aż do zeszklenia. Dodajemy do niej ugotowane i przekręcone przez maszynkę mięso i podsmażamy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy ręką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Pyzy: Ręce posypujemy mąką ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy. Kładziemy na środek farsz mięsny (wielkości orzecha włoskiego), zlepiamy brzegi i formujemy rękoma kulkę. Możemy też zrobić pyzy o owalnym kształcie tzw. kartacze lub zeppeliny. Postępujemy tak do wykończenia składników. Pyzy gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Należy je gotować przez ok. 5-8 minut od wypłynięcia (najlepiej spróbować pyzę czy jest miękka).

Pyzy z mięsem najlepiej smakują z boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę i przesmażonymi na patelni (aż do wytopienia tłuszczu). Możemy je podać także z dowolnym sosem pieczeniowym lub warzywnym.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Pyzy z mięsem

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam pyzy, mogłabym jeść je codziennie 🙂

  2. Ania napisał/a:

    smak mojego dzieciństwa:D wg mnie najlepsze na świecie robi mój tata, a jak byłam mała śmiał się, że pyza ma oczy jak mi je przekroił i próbował zachęcić do jedzenia:) niezapomniane chwile:)

  3. Ewa napisał/a:

    Czuję ich smak i zapach, wystarczyło jedno zdjęcie! Pomimo prostoty poezja!

  4. Pastelle napisał/a:

    Smaki dzieciństwa., wieki nie jadłam 🙂

  5. Patyska napisał/a:

    Czekałam na nie 🙂 I się nie zawiodłam, jak zawsze u Ciebie!

  6. Aneta napisał/a:

    A ja powiem ci, że u mnie w domu nigdy się nie robiło pyz z mięsem. Nawet nie wiem czemu, może nikt u mnie za nimi nie przepadał? Ale moja babcia robiła kluski (bez mięsa, czy innych dodatków) z podobnego przepisu jak ty pyzy i dodawała je do zupy z dyni;)

  7. Ola in the kitchen napisał/a:

    Dobrych kilka lat ich nie jadłam :{ a są takie pyszne. Z przyjemnością zjadła bym kilka :}

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Nieźle kaloryczną ucztę Nam tu serwujesz Natalio…;-)

  9. Anita napisał/a:

    Jej, one tyle czasu potrzebują na wykonanie, ale wyglądają ślicznie:)

  10. Magda napisał/a:

    Jak ja lubię takie proste dania. 🙂 I kocham kluski chyba w każdej postaci!

  11. Kokilka napisał/a:

    Mojej babci coś się ostatnio nie chce… chyba sama muszę zrobić 🙂

  12. Samantha napisał/a:

    Nie ma to jak domowe pyzy, smakowite !!!

  13. Magda K. napisał/a:

    moje dziecko uwielbia, muszę w końcu zrobić sama 🙂

  14. Pyzy to jedno z dań, których nigdy nie zrobiłam, a chciałabym. Są dania, które tak mi się dobrze kojarzą, że muszę je zrobić przynajmniej raz i pyzy do nich należą 🙂

  15. lutka40 napisał/a:

    Narobiłaś mi smaka .Mniam

  16. Renata napisał/a:

    Pyzy są super daniem! Ja robię do nich sos grzybowy.Nadzienie może byc też z Bryndzy albo grzybów suszonych.Próbujcie NAPRAWDĘ WARTO!!!!!!!!!!!!!!!

  17. Marta- Taste Eat napisał/a:

    O matko, nie pamiętam nawet kiedy ostatni raz jadłam pyzy, te Twoje wyglądają obłędnie… i kojarzą mi się z dzieciństwem:), ciepło na serduchu mi się zrobiło:)

  18. lucyna napisał/a:

    Uwielbiam pyzy a najbardziej z soczewicą lub mięsem.
    Dawno nie robiłam i dlatego wykorzystam ten przepis, jest on prosty a na zdjęciu – pycha.
    Dziękuję.

  19. olimpia napisał/a:

    Mam byc może głupie pytanie – czy można je mrozić? Jestem początkującą „kucharką”. Juz robilam Pani zupę dyniową, placek z malinami i gulasz… wszystko pyszne ! pozdrawiam

  20. studentka na diecie napisał/a:

    Moja mama robi takie kluski a’la śląskie 😀 Tzw. u nas „czarne kluchy”. Zazwyczaj na niedzielny obiad, ogłaszany kilka dni wstecz ;P Nawet ja sobie odpuszczam w ten dzień i wcinam – ogromna rozpusta! Bo nie dość że są pyszne i każdy pochłania ich nie małe ilości to mega syte :p A co najważniejsze – przepyszne 😀

  21. gocha napisał/a:

    fajowe, ja dodaje pasztetowej, np. kani dla delikatnosci 🙂 bardzo smacznie smakuje

  22. belcia napisał/a:

    hejka 🙂 ile kluch wychodzi z tego przepisu ?

  23. Kuchcik napisał/a:

    Narobiłaś mi smaka

  24. Kuchcik napisał/a:

    Narobiłaś mi wielkiego smaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)