Mini bezy Pawłowej na Walentynki

Mini bezy Pawłowej - deser na WalentynkiMini bezy Pawłowej idealnie powinny się sprawdzić jako romantyczny deser po eleganckiej kolacji lub np. na Walentynki. Wbrew obawom bezy robi się bardzo prosto, a w połączeniu z delikatną bitą śmietaną i owocami są wprost fenomenalne. Ja przygotowałam część bezików z truskawkami, a część z pestkami granatu. Oba połączenia były pyszne, choć o tej porze roku skłaniam się ku temu drugiemu. Pamiętajcie, że mini bezy możemy upiec nawet dzień – dwa wcześniej, a napełnić kremem i udekorować przed samym podaniem.

Składniki (6 sztuk):

  • 3 białka dużych jaj ekologicznych
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (0,9 szklanki)
  • 1 niepełna łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • świeże owoce, np: truskawki, maliny, granaty, jeżyny, kiwi lub inne

Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ołówkiem rysujemy na papierze w odstępach 6 kół o średnicy 9-10 cm (najlepiej odrysować od jakiegoś naczynia). Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą prawie sztywne, zaczynamy dodawać cukier – po jednej łyżce, cały czas miksując. Piana powinna zrobić się błyszcząca. Na końcu należy oprószyć pianę mąką (skrobią), dodać ocet i ostatni raz wymieszać. Sztywną pianę rozkładamy na sześciu narysowanych kołach. Na środku każdego robimy delikatne wgłębienie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 130°C. Pieczemy bezy przez 45 minut, a następnie zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (ok. 2 godziny, można też zostawić na noc). Po takim suszeniu będą chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Przed podaniem ubijamy śmietanę wraz z ekstraktem na sztywno. Rozkładamy na środku każdej z bez. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami.

Mini bezy Pawłowej - deser na Walentynki

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Mini bezy Pawłowej na Walentynki

  1. My simple cuisine napisał/a:

    Male cudenka ;)) W polaczeniu z granatem – rewelacja – wiem, gdyz ostatnio tez robilam 😉 Pysznosci !!!

  2. AnnaA-G napisał/a:

    ja lubię, ale mój mąż nie. Bardzo ładnie prezentują się:)

  3. Magda C. napisał/a:

    Prześliczne są, idealne na Walentynki 🙂 I te truskawy… piękne! <3

  4. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Ależ pięknie się prezentują. Chętnie się skuszę:)

  5. Patyska napisał/a:

    Uwielbiam bezy z bitą śmietaną i owocami, są bardzo sexy 🙂

  6. JustInka napisał/a:

    Taka mini Pavlova 🙂 śliczne wyszły, w sam raz na walętynki 😉

  7. Pyszny deser, a jak ładnie podany 🙂

  8. judik napisał/a:

    Jakie urocze! Idealny walentynkowy deser 🙂

  9. Dzikowiec napisał/a:

    Urocze! To deser, który uwielbiam!

  10. Sosna napisał/a:

    Wspaniałe są, rzeczywiście to świetny pomysł na walentynki, są takie romantyczne 🙂

  11. bielinka napisał/a:

    Urocze, uwielbiam ten deser w każdej postaci 🙂 u mnie też dziś pojawi się pavlova, ale w wersji maxi :))

  12. Pan Deserek :) napisał/a:

    Natalko i kto tu kusi ;))))) Już czuje w ustach ten delikatny smak rozpływającej się bezy z bitą śmietana i truskawkami ummmmm 🙂 Istna rozpusta 🙂 Prosty przepis, a ile daje przyjemności 😉
    Udanego dnia :))))

  13. studentka na diecie napisał/a:

    Ale pięknie się prezentują 😀 Idealny deser na walentynkową kolację ;))

  14. Anita napisał/a:

    subtelne, piękne 🙂

  15. dżemdżus napisał/a:

    Wyglądają pięknie i bardzo żałuję ale beza to nie jest to co lubię najbardziej (chyba że czekoladowa) Zawsze jednak, niezmiennie, zachwycają mnie desery bezowe i wszelkie odmiany Pavlovej

  16. Kulinarny Zenit napisał/a:

    ooo tak! Idealnie na Walentynki 🙂

  17. Agnieszka napisał/a:

    Świetny pomysł na sprawianie czegoś pysznego bliskiej osobie.

  18. skoraq cooks napisał/a:

    Twoja pavlova też cudnie się prezentuje. Moja już pożarta, więc wpraszam się na Twoją 🙂

  19. Ola in the kitchen napisał/a:

    Od miesiąca mażę o Pawłowej z bitą śmietaną i musem truskawkowym 😀 Dałaś mi motywacje, żeby w końcu zabrać się do pracy 😀

  20. ladylaura. napisał/a:

    Bardzo smaczny deser.

  21. Łucja napisał/a:

    Przepiękne 🙂 lekki jak chmurka, a ta truskawka – marzenie!!

  22. wenus-lifestyle napisał/a:

    Myślałam, żeby zrobić takie bezy na walentynki, ale w tym roku jednak postawiłam na czekoladki, zapraszam do mnie 🙂 http://wenus-lifestyle.pl/2014/02/pralinki-na-walentynki/

  23. Ciachomania napisał/a:

    Piękne Pavlove, idealne na Walentynki 🙂

  24. Salvador Dali napisał/a:

    Twoja wersja mini urzekła mnie 100 razy bardziej niż duża Pavlova!
    Meeega, jeszcze ta truskawka 😀

  25. Piękne i bardzo efektowne z truskawką. Wysmienite na deser do uroczystej kolacji 🙂

  26. ELA.M napisał/a:

    Ślicznie wyszły te bezy:)

  27. Lady housewife napisał/a:

    Ostatnio robiłam tort bezowy na zamówienie i zostało mi troszkę masy więc upiekłam taką mini bezę dla siebie. Tak na pocieszenie, bo nie mogłam spróbowac tej dużej:)

  28. Zanoszę się na nie i zanoszę. Jeszcze nigdy nie zrobiłam, a tak wszyscy zachwalają. Twoje wyglądają nieziemsko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)