Kruszonka (crumble) z truskawkami i budyniem

KruszonkaChoć w całej Polsce już dawno zapanowało truskawkowe szaleństwo, to dopiero niedawno pojawiły się u mnie polskie, słodkie truskawki w dostępnych cenach. Są dwa desery z tych owoców, które mogłabym jeść na okrągło – pierwszym z nich jest kruszonka z budyniem. Najbardziej lubię zapiekać kruszonkę w kokilkach – wtedy robię część porcji i mam jednorazowy, szybki deser – wyrabianie kruszonki trwa nie dłużej niż 3 minuty (a może to za nas zrobić melakser). W ciągu ostatniego tygodnia jadłam już ją kilka razy 🙂

Składniki:

  • kilka truskawek na osobę
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki  mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Gotujemy szklankę mleka w rondelku. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić). Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami). Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód.  Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy truskawki na pół. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Kruszonka (crumble) z truskawkami i budyniem

  1. Patyska napisał/a:

    Przepadam za kruszonkami… Akurat truskawki lubię na surowo, z wyjątkiem deserku, który nie wiem jak się nazywa, ale jest przepyszny – chodzi mi o truskawki zapieczone krótko pod koglem-moglem 😉

    • Natalia napisał/a:

      Pamiętam taki deserek! A kruszonki uwielbiam właśnie najbardziej z owocami leśnymi – truskawkami, jagodami, jeżynami – ale wiele owoców pod nimi smakuje wyśmienicie 🙂

  2. malinywkuchni.blogspot.com napisał/a:

    Wyśmienity deser! Miła odmiana dla ciasta z truskawkami, sernika z truskawkami, ciasteczek z truskawkami itd 😀

  3. Maggie napisał/a:

    Z budyniem jeszcze nie probowalam, a jestem zdeklarowanym crumbloholikiem, wiec pewnie by mi smakowalo 🙂

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Pyszności i to do tego w takich małych kokilkach. Od razu poporcjowane. Super 😀

  5. Samantha napisał/a:

    Wyśmienite crumble, każdy owoc jest doskonały do tego deseru, ja np. lubię też z jabłkami 🙂

  6. karmel-itka napisał/a:

    poproszę! ale kusisz tak wieczorkiem xd

  7. Ewa Biedr_ona napisał/a:

    A truskawki u mnie rośną w ogródku ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Od dawna chodzi za mną taki deser! Niesamowicie pysznie wygląda, zapisuję, na pewno zrobię!!!

  9. Aneta napisał/a:

    Uwielbiam kruszonkę, a taki kruszonkowy deser i to jeszcze z truskawkami musi być pyszny;)

  10. Antenka napisał/a:

    To jest to, co tygryski lubią najbardziej!:) truskawki, budyń, kruszonka- zawsze!:D

  11. megi napisał/a:

    Wygląda naprawdę pysznie! 😉

  12. dobra-zonka-w-kuchni.blogspot.com.pl napisał/a:

    Mmmm… pychotka;) koniecznie muszę wypróbować, zwłaszcza gry truskawki w pełni;)

  13. Aneta napisał/a:

    Wypróbowałam przepis i wyszło bardzo smacznie! 🙂

  14. Madzia napisał/a:

    Zabieram się za ten deserek:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)