Kawa z jajem

Kawa z jajemByło o nadmiarowych białkach: można z nich zrobić piegusa lub krem makowy. A co z żółtkami? Proponuję ich błyskawiczne wykorzystanie i przygotowanie kawy z jajem :-) . W sam raz dla gości, którzy przyszli na białkowego piegusa. To mocna, ciemna kawa z dodatkiem słodkiego kogla-mogla. Gdy pijemy, gorzki napój łączy się ze słodką pianką na górze. Polecam wszystkim kawoszom.  Do kawy możemy dodać szczyptę cynamonu lub odrobinę alkoholu.

Składniki:

  • podwójne espresso lub kawa zrobiona z 2-óch łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
  • kakao lub cynamon do  posypania (jeśli lubimy)
  • odrobina alkoholu (jeśli mamy ochotę)

Na garnuszku z gotującą wodą stawiamy miseczkę tak, aby woda nie dosięgała jej dna. Ubijamy w tej miseczce na parze tyle żółtek wraz z cukrem, ile porcji kawy mamy przygotować. Musimy ubijać co najmniej 5 minut. Zdejmujemy z pary miseczkę uważając, bo może być gorąca. Zaparzamy mocną kawę – możemy ją delikatnie posłodzić, ale słodka będzie góra, więc nie ma takiej potrzeby. Możemy dodać do niej trochę alkoholu (rum, brandy, koniak), jeśli kawa ma być z wkładką :-) . Nakładamy na wierzch kawy ubite żółtko. Kawę możemy przyozdobić kakaem lub cynamonem.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Kawa z jajem

  1. a dupa rośnie napisał/a:

    Jak zrobiłaś to urocze serduszko?:-)

  2. Natalia napisał/a:

    Jest czekoladowe :-) trzymało się przez 5 minut i powoli zatonęło :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)