Wielkanocne roladkiWielkanocne roladki to urocze paczuszki z szynki w galarecie z chrzanowym sosem. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Są bardzo delikatne, a wszystkie smaki bardzo ze sobą harmonizują. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Oczywiście roladki można jeść nie tylko od święta 🙂

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 8 paseczków czerwonej papryki (lub papryki konserwowej)
  • 0,5 l esencjonalnego, klarownego bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • szczypiorek
  • dowolne warzywa do przybrania: np brokuły, rzodkiewka, cytryna

Sos:

  • 1 malutki słoiczek tartego chrzanu (ok. 160 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody

Przygotowanie sosu: Dwa jajka musimy pokroić na mniejsze części, dokładamy pozostałe składniki sosu i miksujemy robotem kuchennym. Sos schładzamy w lodówce (można wstawić na noc).

Przygotowujemy galaretkę – jeśli używamy domowego bulionu: rozpuszczamy w gorącym bulionie 2,5 łyżeczki żelatyny / jeśli używamy kostki: dodajemy do pół litra gorącej wody, 2,5 łyżeczki żelatyny i kostkę rosołową, rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Plastry szynki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Jajka i ogórki kroimy na ósemki i na każdy plaster kładziemy po dwie części. Dokładamy po plasterku czerwonej papryki. Zwijamy wszystko w roladkę i przewiązujemy dla ozdoby szczypiorkiem. Wielkanocne roladki wkładamy do wysokiego półmiska i dekorujemy dowolnymi warzywami. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Wielkanoc

Drodzy Czytelnicy! Wraz z moim barankiem ze święconki chcielibyśmy życzyć Wam ciepłych, rodzinnych i przede wszystkim smacznych  Świąt Wielkanocnych. W Święta mój blog obchodzi małą rocznicę – pierwszy miesiąc istnienia. Mam nadzieję, że przed nami jeszcze wiele takich rocznic i coraz więcej wspólnie ugotowanych pysznych dań 🙂 Pozdrawiam wszystkich odwiedzających!

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych