Wielkanocne roladki to urocze paczuszki z szynki w galarecie z chrzanowym sosem. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Są bardzo delikatne, a wszystkie smaki bardzo ze sobą harmonizują. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Oczywiście roladki można jeść nie tylko od święta 🙂
Składniki:
- 8 plastrów wędzonej szynki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 8 paseczków czerwonej papryki (lub papryki konserwowej)
- 0,5 l esencjonalnego, klarownego bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- szczypiorek
- dowolne warzywa do przybrania: np brokuły, rzodkiewka, cytryna
Sos:
- 1 malutki słoiczek tartego chrzanu (ok. 160 g)
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
Przygotowanie sosu: Dwa jajka musimy pokroić na mniejsze części, dokładamy pozostałe składniki sosu i miksujemy robotem kuchennym. Sos schładzamy w lodówce (można wstawić na noc).
Przygotowujemy galaretkę – jeśli używamy domowego bulionu: rozpuszczamy w gorącym bulionie 2,5 łyżeczki żelatyny / jeśli używamy kostki: dodajemy do pół litra gorącej wody, 2,5 łyżeczki żelatyny i kostkę rosołową, rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Plastry szynki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Jajka i ogórki kroimy na ósemki i na każdy plaster kładziemy po dwie części. Dokładamy po plasterku czerwonej papryki. Zwijamy wszystko w roladkę i przewiązujemy dla ozdoby szczypiorkiem. Wielkanocne roladki wkładamy do wysokiego półmiska i dekorujemy dowolnymi warzywami. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Drodzy Czytelnicy! Wraz z moim barankiem ze święconki chcielibyśmy życzyć Wam ciepłych, rodzinnych i przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych. W Święta mój blog obchodzi małą rocznicę – pierwszy miesiąc istnienia. Mam nadzieję, że przed nami jeszcze wiele takich rocznic i coraz więcej wspólnie ugotowanych pysznych dań 🙂 Pozdrawiam wszystkich odwiedzających!
Natalko, życzę Tobie zdrowych, spokojnych i rodzinnych Swiąt Wielkanocnych. Gratuluję też pierwszej rocznicy bloga i bardzo chciałabym, aby nastąpiły kolejne. Dziękuję za to, że dzielisz się z nami wspaniałymi i pysznymi przepisami 🙂 🙂
Spokojnych i radosnych Świąt!!!
Dziękuję Wam serdecznie i jeszcze raz Wesołych 🙂
Czy do sosu crzanowego dodajemy zelatyne,czy tylko do galaretki?
Do galaretki
Pyszne są te roladki! 🙂