Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)

Dyniowe latteDyniowa latte to od lat jesienno-zimowy hit popularnej sieci kawiarni Starbucks. Jakiś czas temu postanowiłam przyrządzić podobny rodzaj kawy w domu. Choć dynia wydaje się być mało kawowym dodatkiem zapewniam, że kawa z dyniowym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Polecam szczególnie dla osób lubiących mleczne kawy korzenne (oczywiście jeśli wolicie kawy bezmleczne nie ma problemu, aby przygotować dyniowe espresso ;) ).

Syrop dyniowy:

  • 4 łyżki puree z dyni*
  • 3 laski cynamonu (lub płaska łyżeczka mielonego)
  • 5-6 goździków
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dyniowa latte:

  • ok. 200 ml mleka 3,2%
  • 1 porcja espresso z kawiarki lub ekspresu (ok. 30 ml)
  • ok. 2 łyżki syropu dyniowego
  • szczypta cynamonu
Syrop: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Dodajemy cukier, puree z dyni i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aż cukier i puree rozpuszczą się. Gotujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy syrop przepuszczamy przez sitko, a następnie przelewamy do szczelnie zamykanej butelki.

Dyniowe latte: Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 60°C (powinno być gorące, ale nie wrzące). Spieniamy za pomocą spieniacza do mleka (można też spienić mleko w ekspresie do kawy ze specjalną końcówką, wtedy nie trzeba go podgrzewać – zrobi to gorąca para). Na dno szklanki wlewamy syrop dyniowy. Następnie wlewamy powoli spienione mleko. Na końcu delikatnie i powoli wlewamy espresso. Otrzymamy 4 warstwy: syrop, mleko, kawę oraz piankę. Możemy posypać wierzch szczyptą cynamonu. Tak przygotowanej kawy nie słodzimy. Będzie słodka po zmieszaniu warstw.

Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)

 * Puree z dyni można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)

  1. Patyska napisał/a:

    Cudne warstwy! Jestem kawowym purystą, ale Twojej dyniowej bym nie odmówiła :)

  2. Trzy cytryny napisał/a:

    Wygląda fantastycznie! dostanę zapas dyni i przygotuję sobie taką pyszność, mimo ze zazwyczaj piję tylko kawę z mlekiem lub czarną

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Wow! Jest doskonała w każdym calu!

  4. Łucja napisał/a:

    wow!!!! lecę do Ciebie na kawkę :) wspaniała!!

  5. skoraq cooks napisał/a:

    Nigdy jeszcze nie piłam takiej latte, ale spróbowałabym bardziej niż chętnie :-)

  6. Magda C. napisał/a:

    Szkoda, że nie lubię takich napojów, bo wygląda bardzo apetycznie :)

  7. karmel-itka napisał/a:

    jestem nią oczarowana!

  8. Mallory napisał/a:

    Jestem pod wrażeniem! Nie wiedziałam, że takie cudo jest osiągalne w warunkach domowych;)

  9. Małgosia napisał/a:

    U Ciebie pyszne jesienne smaki… Moja dynia jeszcze czeka na swoją kolej i nie uwierzysz, ale na taką latte też mam chrapkę. Na razie sobie popatrzę na Twoją :)

  10. Takiej kawy nie miałam okazji pić, bardzo żałuję, bo Twoja wygląda fantastycznie :)

  11. Koperek napisał/a:

    Zapraszam do Akcji – Dynia 2013 Na durszlaku ! :) http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/09/akcja-dynia-2013.html

  12. Justyna napisał/a:

    Takiej Latte to jeszcze nigdy nie piłam:)

  13. Anita napisał/a:

    Zachęciłaś mnie żeby tam zajrzeć. Mniemam jednak, ze Twoje jest lepsza:)

  14. Salvador Dali napisał/a:

    nie słyszałam o takiej kawie, ale taaak się prezentuje, że nie dziwię się, iż jest hitem:)
    Piękne warstwy ci wyszły :D

  15. Majana napisał/a:

    Taka korzenna kawka jest pyszna. :)

  16. Agnieszka napisał/a:

    taką kawę bym wypiła nawet o tej godzinie.

  17. ania napisał/a:

    Ach te równe warstwy;) kawy z dynia jeszcze nie robiłam,ciekawi mnie ten smak;)

  18. Kokilka napisał/a:

    muszę się skusić na ten syrop…

  19. madlene17 napisał/a:

    Robiłam taką, jest pyyyszna:)

  20. Ervisja napisał/a:

    Ale fajny pomysł :) Nie wpadłabym na to :)

  21. Zachwycająco wygląda, domyślam się, że smakuje rewelacyjnie !

  22. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Leżą u mnie 4 dynie piżmowe, które mam zamiar przerobić w weekend na różne pyszności dla wyjątkowych gości z Polski a przy okazji nie odmówię sobie takiego dyniowego latte…:)

  23. Kasia992 napisał/a:

    Jeśli kawa to tylko z mlekiem lub czarna:) z dynią jeszcze nigdy kawy nie piłam i nie słyszałam nigdy o tym połączeniu. Dyniowe latte na zdjęciu wygląda świetnie:)

  24. pychota, wypróbowałam na sobie i gościach :)

  25. Beata napisał/a:

    Witam ile czasu można przechowywać ten syrop dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)