Dynia na ostro wg Nigela Slatera

Dynia na ostroGdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl od razu wiedziałam jak wykorzystam moją dynię Hokkaido. Ostatnio ciągle przyrządzałam dynię na słodko – musiałam spróbować czegoś innego. Przepis Nigela Slatera wydawał się niezwykle prosty, a zdjęcia Doroty tylko zachęcały do zrobienia tego dania. Przyznam, że byłam zachwycona. Ostrość chili wspaniale komponowała się ze słonym bekonem i słodkością dyni. Nie potrzeba dużej porcji – danie jest dość sycące. Idealne na przekąskę lub jesienną, rozgrzewającą kolację.

Składniki:

  • kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku)
  • kilka plastrów boczku lub bekonu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili bez pestek (ewentualnie duża szczypta płatków chili)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

Na patelni należy podsmażyć pokrojony boczek, a następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną chili i rozdrobniony rozmaryn. Po kilku minutach należy dodać kawałki dyni. Podsmażyć przez chwilę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu posypać obficie posiekaną natką pietruszki i wymieszać.

Dynia na ostro

Podałam tak jak w znalezionym przepisie – z grzankami czosnkowymi (danie jest naprawdę ostre, dlatego pieczywo – wskazane :))


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

8 Odpowiedzi na Dynia na ostro wg Nigela Slatera

  1. Tomek gotuje napisał/a:

    Bardzo smakowity przepis, ostatnio bardzo polubiłem dynię w wersji wytrawnej i często ją przygotowuję 🙂

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny przepis, bardzo zachęcający! Muszę wybrać się po dynię!

  3. kocie-smaki napisał/a:

    prostota składników, a efekt – umieram z ciekawości, muszę koniecznie spróbować 🙂

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja do tej pory dynię na słodko lub bardzo słodko jadłam, ale to jest ciekawa propozycja. Koniecznie trzeba wypróbować 😀

  5. Samantha napisał/a:

    Danie rzeczywiście znakomite, wygląda tak pysznie jak u samego Nigela ! Pozdrawiam 🙂

  6. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo się cieszę Natalio, że smakowało:)! A Twoje zdjęcia to…poezja-smaku :)! Pozdrawiam!!!!

  7. Nietylkopasta.pl napisał/a:

    Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

  8. Patyska napisał/a:

    Od jakiegoś czasu się przymierzam do tej dyni, nawet na tę okoliczność zakupiłam eko boczek – i jakoś nie mam kiedy się zabrać, a widzę, że warto by było upichcić takie cudko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)