Chlebek orkiszowy z cebulką Parę dni temu (w dzień chleba) spontanicznie postanowiłam upiec jakieś proste pieczywo. Miałam ogromną ochotę na smak słodkiej cebulki (który uwielbiam w pieczywie) i w ten sposób powstało to orkiszowe cudo. To bardzo prosty chleb na drożdżach, nie wymagający zakwasu. Robi się go szybko i przyjemnie. Pachnie wspaniale, a wspomniana słodka cebulka nadaje mu specyficznego smaku. Porcja na małą keksówkę.

Składniki:

  • 3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3,5 g suchych drożdży (pół opakowania)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ziarna do posypania chleba (słonecznik, sezam, mak lub pestki dyni)
  • rozmącone jajko lub łyżka mleka
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli przez co najmniej 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce mieszamy suche składniki – mąkę, sól i drożdże. Dodajemy do nich oliwę, miód i wodę. Wyrabiamy ciasto – najpierw mieszamy łyżką w jedną stronę do czasu połączenia się składników, a następnie wykładamy masę na blat oprószony mąką i zagniatamy przez ok. 5 minut (chleb pozostanie lekko lepki). Na końcu wgniatamy do chleba cebulę.  Całość wkładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Zostawiamy ciasto na ok. 1,5 godziny. Gdy urośnie do krawędzi foremki smarujemy je rozmąconym jajkiem lub mlekiem i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200º C 40-50 minut.

Przepis na chleb podstawowy zaczerpnięty z bloga Eksperymentalnie.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych