Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonemTradycyjne Pumpkin Cinnamon Rolls, czyli zakręcone dyniowe bułeczki z cynamonem wzbogaciłam o zapach pomarańczy i orientu. Tak powstały drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem. Wilgotne – dzięki dodatkowi dyni, o niezwykłym korzenno-pomarańczowym aromacie.

Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe:

  • ok. 6 szklanek mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka puree z dyni *
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Farsz cynamonowo-kardamonowy:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła (100g)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (nie gorące) i wlewamy do dużej miski. Wsypujemy do środka cukier i rozkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże się uaktywnią. Wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy łyżką. Dodajemy puree z dyni, ekstrakt, ubite jajka, cynamon, imbir, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy łyżką i dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki. Mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło. Po ponownym wymieszaniu wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy dodając stopniowo pozostałą mąkę (jej ilość będzie zależna od tego jak wodniste było puree, prawdopodobnie łącznie  zużyjemy ok. 5-6 szklanek). Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, cynamon i kardamon. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Blat oprószamy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt smarujemy za pomocą pędzelka farszem z cynamonem i zwijamy rulon. Kroimy każdy rulon na 5-6 równych, grubych kawałków i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki lekko spłaszczamy ręką. Wyjdzie nam od 15 do 18 sztuk bułeczek. Odstawiamy je na co najmniej pół godziny. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Ostudzone drożdżówki dyniowe polewamy lukrem (1 białko lub 1 łyżka wody roztarta z 3/4 szklanki cukru pudru).

Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

 * Puree z dyni można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Drożdżówki dyniowe z pomarańczą i kardamonem

  1. gin napisał/a:

    Ależ musiały być pyszne! Kardamon i pomarańcza musiały się cudownie skomponować :)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Pycha! Często minusem przepisów, które można znaleźć w sieci jest to, że drożdżowe z nich szybko robi się suche, a dynia na pewno pomaga zachować takim bułeczkom świeżość!:)

  3. Salvador Dali napisał/a:

    ojej… ale cudowne! Jak ja dawno nie jadłam drożdżowego! Mniaaaaam :)
    Totalnie się nimi zachwyciłam ^^

  4. Patyska napisał/a:

    Ojacie! Musiały być super!

  5. ELA.M napisał/a:

    Śliczne drożdżówki, z takim nadzieniem musiały być smaczne:)

  6. Paulina napisał/a:

    Ale wspaniale wyglądają!

  7. skoraq cooks napisał/a:

    Chodzą za mną takie drożdżówki. Może wreszcie się skuszę, bo Twoje wyglądają cudnie :-)

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, u Ciebie to dopiero można nakarmić oczy! Przepięknie wyglądają!

  9. wiosenka27 napisał/a:

    Wspaniałe drożdżówki:)

  10. Obłędne drożdżóweczki! Muszą nieziemsko pachnieć

  11. Łucja napisał/a:

    kusisz :) ależ mam na nie ochotę !

  12. judik napisał/a:

    Ten kardamon musiał dopełniać całość idealnie! :-)

  13. Magda C. napisał/a:

    Ojej wyglądają genialnie! Nigdy nie jadłam dyniowych drożdżowców, muszę koniecznie spróbować :)

  14. Zakątek Smaku napisał/a:

    Cudownie zakręcone!:)

  15. Pan Deserek :) napisał/a:

    Uwielbiam ciasta drożdżowe ale tej wersji z dynia jeszcze nie miałem okazji skosztować, więc muszę szybko nadrobić zaległości bo wyglądają fantastycznie te zawijańce ;)

  16. ugotujmyto.pl napisał/a:

    I kolejny przepis trafi do mojej dyniowej listy do zrobienia…:) Pyszności!

  17. Kulinarna Fuzja napisał/a:

    Nigdy jeszcze nie jadłam drożdżówek z dynią ! GENIALNE !

  18. I cóż mogę napisać, porywam jedną, bo wyglądają zniewalająco pysznie, pozdrawiam :)

  19. AnnaA-G napisał/a:

    Genialne!, już czuję ich zapach. Wyglądają obłędnie:)

  20. lutka40 napisał/a:

    ZAPACHNIAŁO !

  21. iza napisał/a:

    uwielbiam drożdżówki, a Twoja propozycja jest świetna

  22. kuchareczka1008 napisał/a:

    Te drożdżówki są pyszne i oryginalne. Jestem nimi zachwycona. Super że jest w nich kardamon i cynamon. Ja używam przypraw z NPS-MIX, mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach. Można je zakupić na http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)