Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcamiWołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana z ryżem jaśminowym.

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami:

  • 2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi)
  • 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym)
  • 1 łyżka sosu sojowego (j.w.)
  • 1 łyżka mirinu (j.w.)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.)
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii)
  • 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • zielone części dymki
  • do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy

Steki kroimy w cienkie paseczki za pomocą bardzo ostrego noża – wkładamy do miski. W innej, małej miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, mirin, olej sezamowy, wyciśnięty ząbek czosnku, imbir oraz mąkę ziemniaczaną (skrobię). Wlewamy marynatę do pokrojonej wołowiny i zostawiamy na ok. 30 minut.  W tym czasie na suchym woku podprażamy orzechy nerkowca, aż się zarumienią. Odkładamy. Papryki myjemy i kroimy w dużą kostkę. Zielone części dymki kroimy w długie paseczki. Rozgrzewamy w woku połowę oleju arachidowego lub rzepakowego i podsmażamy paprykę, aż będzie miękka – ok. 3 minuty. Zdejmujemy ją, wlewamy olej i smażymy kawałki zamarynowanego steka (najlepiej w kilku partiach, mięsa nie może być zbyt dużo na raz, bo mięso zacznie się gotować, zamiast smażyć) – do czasu, aż mięso się zarumieni. Na wok wlewamy sos ostrygowy i gdy zacznie wrzeć, dodajemy usmażone mięso, paprykę i nerkowce. Mieszamy dokładnie i nakładamy na półmisek lub talerze. Na wierzchu rozsypujemy dymkę i sezam. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

3 Odpowiedzi na Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

  1. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Wygląda pięknie, smakowicie i kolorowo!

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Jadłabym i jadła, i jadła, pyszności!

  3. pyszne i niezwykle aromatyczne danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)