Kawa z karmelem jabłkowym to rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory. W deszczowy dzień, przy dobrej książce odgania wszystkie jesienne smutki. Jest też idealna do wypicia z kimś bliskim – prezentuje się bardzo apetycznie, a gdy karmel przygotujemy sobie wcześniej – zrobimy ją błyskawicznie. Do jej wykonania użyłam klasycznej kawy zbożowej Inka – dzięki temu można ją pić nawet późniejszą porą. Sam karmel jabłkowy powstaje na bazie naturalnego soku jabłkowego – ważne, aby sok był tłoczony (a nie z koncentratu) i miał naturalnie słodki smak. Dodatek kajmaku nada mu słodkiej, karmelowej nuty, a aromatyczny cynamon sprawi, że nasza kawa będzie przyjemnie szarlotkowo-korzenna. Deserowej kawy nie wyobrażam sobie bez kleksa bitej śmietany – razem z karmelem są po prostu obłędne.
Przepis na dwie porcje.
Jesienna kawa z karmelem jabłkowym:
- 1 szklanka naturalnego soku tłoczonego z jabłek (250 ml)
- 1 łyżka kajmaku / dulce de leche
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- ok. 100 ml śmietanki kremówki 30% (do ubicia)
- 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka
- opcjonalnie: mleko do kawy
- opcjonalnie: laska cynamonu do mieszania kawy
Karmel jabłkowy: Do rondelka wlewamy szklankę soku z jabłek. Dodajemy kajmak i cynamon. Mieszamy. Zagotowujemy i pozwalamy się im gotować przez ok. pół godziny, aż większość płynu odparuje. Na koniec powinniśmy otrzymać ok. 6-8 łyżek gęstego karmelu o smaku jabłkowym. Jeśli ostudzimy go i schłodzimy w lodówce, będzie jeszcze gęstszy.
W naczyniu z „dzióbkiem” cztery łyżeczki Inki zalewamy ok. pół litra wrzątku – jeśli lubimy możemy dodać odrobinę mleka. Do dwóch wysokich szklanek wlewamy na dno karmel jabłkowy (ok. 1 łyżkę). Powoli, po ściankach szklanki wlewamy zaparzoną kawę Inkę. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Rozkładamy ją na wierzchu kawy i polewamy karmelem.
Świetna kawka, wspaniała na jesienne i zimowe wieczory!
Wow muszę przyznać że to jest bardzo dobre :). Zawsze mam dylemat bo nie lubie smaku kawy Inki ale strasznie smakuje mi bita śmietanka w kawie ( najlepiej taka prosto z ekspresu ubita) ale w połaczeniu z jablkowym karmelem śmietana jest zbędna ! 🙂
Świetne zdjęcia, bardzo podoba mi się pomysł na mieszanie kawy laską cynamonu 🙂 Osobiście jestem zwolennikiem tradycyjnej kawy ale takiej bym nie odmówił 🙂 Pozdrawiam
Rzeczywiście to idealna kawa na chłodniejsze jesienno-zimowe wieczory, ale nie tylko, bo sama chętnie wypiłabym ją także wiosną, czy latem 😉 Połączenie kawy z karmelem jabłkowym musi niesamowicie smakować – chętnie przetestuję Twój przepis 🙂
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Trzeba będzie przetestować! 🙂