Kawa z karmelem jabłkowymKawa z karmelem jabłkowym to rozgrzewająca propozycja na jesienne wieczory. W deszczowy dzień, przy dobrej książce odgania wszystkie jesienne smutki. Jest też idealna do wypicia z kimś bliskim – prezentuje się bardzo apetycznie, a gdy karmel przygotujemy sobie wcześniej – zrobimy ją błyskawicznie. Do jej wykonania użyłam klasycznej kawy zbożowej Inka – dzięki temu można ją pić nawet późniejszą porą. Sam karmel jabłkowy powstaje na bazie naturalnego soku jabłkowego – ważne, aby sok był tłoczony (a nie z koncentratu) i miał naturalnie słodki smak. Dodatek kajmaku nada mu słodkiej, karmelowej nuty, a aromatyczny cynamon sprawi, że nasza kawa będzie przyjemnie szarlotkowo-korzenna. Deserowej kawy nie wyobrażam sobie bez kleksa bitej śmietany – razem z karmelem są po prostu obłędne.

Przepis na dwie porcje.

Jesienna kawa z karmelem jabłkowym:

  • 1 szklanka naturalnego soku tłoczonego z jabłek (250 ml)
  • 1 łyżka kajmaku / dulce de leche
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki 30% (do ubicia)
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka
  • opcjonalnie: mleko do kawy
  • opcjonalnie: laska cynamonu do mieszania kawy

Karmel jabłkowy: Do rondelka wlewamy szklankę soku z jabłek. Dodajemy kajmak i cynamon. Mieszamy. Zagotowujemy i pozwalamy się im gotować przez ok. pół godziny, aż większość płynu odparuje. Na koniec powinniśmy otrzymać ok. 6-8 łyżek gęstego karmelu o smaku jabłkowym. Jeśli ostudzimy go i schłodzimy w lodówce, będzie jeszcze gęstszy.

W naczyniu z „dzióbkiem” cztery łyżeczki Inki zalewamy ok. pół litra wrzątku – jeśli lubimy możemy dodać odrobinę mleka. Do dwóch wysokich szklanek wlewamy na dno karmel jabłkowy (ok. 1 łyżkę). Powoli, po ściankach szklanki wlewamy zaparzoną kawę Inkę. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Rozkładamy ją na wierzchu kawy i polewamy karmelem.

Kawa z karmelem jabłkowym

Kawa z karmelem jabłkowym

Kawa z karmelem jabłkowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!