Wieprzowina na ostro

Wieprzowina na ostroTo moja ulubiona wersja makaronu po chińsku. Danie najlepiej smakuje na ostro – ja podałam składniki na “lekko ostro”, ale oczywiście możemy dosypać więcej chili w proszku (czasami dodaję również świeże chili) lub zrezygnować z niego jeśli nie lubimy ostrego i chcemy zwykły makaron.

Składniki:

  • 200 g chudego mięsa wieprzowego (np. polędwica, schab)
  • 200 g chińskiego, pszennego makaronu Mie lub WonTon (do kupienia w dziale chińskim, ewentualnie można wykorzystać ten z błyskawicznych zupek)
  • 2-3 cebulki dymki
  • niewielka czerwona papryka
  • 50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku (może być ze strączkami, jeśli uda nam się taki dostać)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • chili w proszku
  • olej
  • do posypania: ziarna sezamu, świeża kolendra lub pietruszka

Sos:

  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki (może też być cytryna)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 cm tartego imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku  (lub więcej)

Mięso kroimy ostrym nożem na cienkie paseczki (możemy wrzucić na trochę mięso do zamrażarki – mocno schłodzone lepiej się kroi), skrapiamy sokiem z pomarańczy, posypujemy lekko chili w proszku i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki: kroimy paprykę w paski, pora i dymkę na cienkie plasterki, obieramy czosnek. Wszystkie składniki na sos mieszamy w filiżance. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na woku lub dużej patelni i gdy będzie bardzo gorący – wrzucamy mięso. Przez chwilę nie mieszamy (inaczej puści dużo wody).  Później obsmażamy przez ok. 2-3 minuty i przesuwamy na brzegi woka/patelni, a na środek wsypujemy dymkę i por. Obsmażamy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mieszamy i znów odgarniamy składniki na boki. Na środek wkładamy paprykę i obsmażamy. Następnie dodajemy groszek i mieszamy całość. Dodajemy ugotowany makaron i wlewamy sos. Mieszamy do czasu, aż sos oblepi wszystkie składniki. Makaron podajemy posypany sezamem lub kolendrą/pietruszką. Możemy go jeść pałeczkami 🙂

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Wieprzowina na ostro

  1. Natalia - Poezja Smaku Maggie napisał/a:

    Pyszne, szybkie i proste – tak jak lubie! A do tego mile dla oka.

  2. Natalia - Poezja Smaku PrzepisoTeka napisał/a:

    Fajny przepis. Chętnie go zapiszę i wykorzystam.

  3. Natalia - Poezja Smaku kocie-smaki napisał/a:

    milion razy lepsze od kupowanej chińszczyzny niewiadomego pochodzenia 🙂

  4. Bardzo lubię tego typu dania – kolorowe, można je szybko przygotować i jakie pyszne… Z ostrością mu do smaku!

  5. Natalia - Poezja Smaku AniaBania napisał/a:

    Mój azjatycki debiut 😀 Z Twoim przepisem danie bardzo się udało! Jest proste w wykonaniu, pyszne, zdrowe i w sam raz na jesienną pluchę i polepszenie nastroju!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)