Suflet malinowyGdy pogoda nie rozpieszcza, możemy podarować sobie odrobinę lata na talerzu. A dokładniej w kokilce, miseczce lub kubku – proponuję bowiem suflet. I to nie byle jaki. Malinowy 🙂 Jego przygotowanie jest banalnie proste. A smak? Delikatna chmurka polana kwaskowatym sosem. Coś zupełnie innego niż do tej pory.

Składniki:

  • 300 g mrożonych malin (jak mamy świeże to musimy dodać 2 łyżki wody)
  • pół szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 4 białka jajek
  • szczypta sody
  • łyżka mąki
  • łyżka miękkiego masła + do wysmarowania
  • 1-2 łyżki likieru jajecznego lub adwokatu lub dowolnego likieru owocowego (np. pomarańczowego)

Maliny wrzucamy do rondelka, dodajemy do nich pół szklanki cukru pudru i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż większość owoców całkowicie rozpadnie się – trwa to ok. 10 minut. Resztki owoców możemy rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodajemy likier i mieszamy. Z mikstury odlewamy teraz 3-4 łyżki – to będzie nasz sos. Jeśli nie lubimy pestek możemy przetrzeć odlany sos przez sito. Łyżkę mąki rozcieramy z łyżką miękkiego masła i dodajemy do malin w rondelku. Mieszamy na małym ogniu, aż maliny zgęstnieją. Zestawiamy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia (u mnie momentalnie wystygło na balkonie). W tym czasie smarujemy 4-5 małych naczyń (kokilek, kubeczków, filiżanek żaroodpornych, miseczek) miękkim masłem (staramy się nie smarować wokół naczynia, tylko wykonując ruchy wzdłuż naczynia, to ułatwi sufletom rośnięcie) oraz wysypujemy cukrem pudrem lub drobnym cukrem kryształem. Wstawiamy naczynia do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą sody, a gdy białka się ubiją dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy jeszcze chwileczkę. Łączymy białka z przestudzonymi malinami, nakładając po trochu piany i mieszając delikatnie łyżką. Nakładamy masę do przygotowanych wcześniej naczyń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Suflety sporo urosną. Podajemy gorące (suflety zawsze przygotowujemy przed podaniem – gdy ostygną i długo stoją – opadają) z malinowym sosem odlanym wcześniej.

Suflet malinowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych