Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Taka kawa nie tylko jest rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na co najmniej 10-12 domków dekorujących świąteczne napoje. Można je upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Pierniczkowe cappucino z domkiem z piernikaPierniczkowe cappuccino:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • spienione mleko (aby się prawidłowo spieniło musimy je najpierw podgrzać)
  • szczypta cynamonu do oprószenia

Domek z piernika:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej Inka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 suche drożdże instant (7-8 g)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka
  • do lukru: ok. szklanka cukru pudru
  • do lukru: białko małego jajka

Domek z piernika na kubek / szklankę / filiżankę: w dużej misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier puder, sodę, kawę Inkę, cynamon, suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku – np. według tego szablonu. Pieczemy ok. 5-8 minut w 180°C (170° z termoobiegiem) – gdy pierniczki zmienią kolor, są gotowe. Wystudzone elementy sklejamy za pomocą bardzo gęstego lukru, który zadziała jak klej (aby otrzymać lukier, należy połączyć białko małego jajka z ok. jedną szklanką cukru pudru – jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać więcej cukru pudru). Gotowe domki można ozdobić pozostałym lukrem.

Pierniczkowe cappuccino: Do każdej filiżanki lub szklanki wsypujemy kawę Inkę oraz przyprawę do piernika. Jeśli słodzimy – możemy dodać miód. Zalewamy wrzątkiem do ok. połowy objętości. Mieszamy. Dodajemy spienione mleko – im więcej go dodamy, tym napój będzie łagodniejszy. Na wierzchu oprószamy delikatnie cynamonem. Podajemy z pierniczkami – np. w kształcie domków na brzeg filiżanki.

Domek z piernika na szklankę / filiżankę / kubek

Pierniczkowe cappucino z domkiem z piernika

Pierniczkowe cappucino z domkiem z piernika

Pierniczkowe cappucino z domkiem z piernika

Pierniczkowe cappucino z domkiem z piernika

Pierniczkowe cappucino z domkiem z piernika

 Wpis zawiera lokowanie kawy Inka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!