Buchty z nadzieniemBuchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem czekoladowym, a te puste – po prostu smaruje się świeżym masłem. W smaku przypominają chałkę. Idealne na karnawałowy weekend. Choć najpulchniejsze są od razu po upieczeniu, to na drugi dzień nadal są pyszne – spokojnie można je przygotować wieczorem, by cieszyć się ich smakiem o poranku.

Buchty z nadzieniem:

  • 3 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 kostki masła (50 g) + do posmarowania
  • 2 żółtka (można też użyć 1 całego jajka, ale na żółtkach są smaczniejsze)
  • do nadziania: powidła, dżem, nutella, świeże truskawki (można też upiec puste)
  • cukier puder do posypania

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dolewamy trochę ciepłego mleka. Zgarniamy część mąki z brzegów i mieszamy tylko na środku, by uzyskać w zagłębieniu konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy na 15-20 minut, aby zaczyn wokół mąki wyrósł. Po tym czasie dodajemy pozostały cukier i mleko, rozpuszczone masło i żółtka. Zagniatamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) elastyczne ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki, gdyby było kleiste. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 16-18 kulek. Jeśli je nadziewamy – każdą spłaszczamy dłońmi, nakładamy łyżeczkę nadzienia i zamykamy zlepiając uważnie brzegi. Naczynie, w którym będziemy piec buchty smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem (w mnie tortownica 26 cm, ale można użyć innego, średniej wielkości, o dowolnym kształcie). Układamy bułeczki – powinny się lekko dotykać. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu buchty posypujemy cukrem pudrem.

Buchty z nadzieniem

Buchty z nadzieniem

Buchty z nadzieniem

Buchty z nadzieniem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych