Lubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez żelatyny i bez jajek – na bazie serka mascarpone. Jego konsystencja i smak bardziej przypominają jednak kremowy mus niż sernik. Jest cudowny i wyjątkowo lekki. Możecie do niego użyć oczywiście zupełnie innych owoców, ale owoce jagodowe sprawdzają się tu najlepiej. Zachwyci każdego – mi tak smakował, że wkrótce zamierzam przygotować jego kolejną wersję. Należy pamiętać, że aby się zsiadł, trzeba użyć do niego dużej tortownicy (musi być w miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato!
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami
- 500 g mascarpone
- 400 g borówek
- 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców
- 100 g białej czekolady
- 200 g maślanych herbatników
- 3-4 łyżki miękkiego masła
- 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki
- 80-100 ml soku wyciśniętego z cytryny (mniej niż 1/2 szklanki)
- otarta skórka z 1 dużej cytryny
- mięta do dekoracji
Herbatniki rozkruszamy w blenderze/malakserze lub wkładamy do foliowego worka i kruszymy wałkiem. Dodajemy bardzo miękkie masło i dokładnie mieszamy palcami, aby uzyskać mokre okruchy (można też zmiksować po prostu razem w malakserze). Odkładamy ok. pół szklanki, a pozostałymi okruchami wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub szybciej – na najmniejszej mocy w mikrofalówce. Do czekolady dodajemy szklankę mleka skondensowanego i mieszamy, aż się połączą. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajmy do czekolady z mlekiem. Mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny. Łączymy masę czekoladową z mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinna być słodka i orzeźwiająca.
Wyjmujemy z lodówki spód, bardzo cienko smarujemy go masą i wysypujemy większość borówek (część zostawiamy do dekoracji). Wykładamy kilka łyżek masy na owoce, rozsmarowujemy i posypujemy porzeczkami (zostawiając część do dekoracji). Wykładamy pozostałą masę sernikową. Wyrównujemy. Posypujemy odłożonymi owocami i kruszonką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie nożem odkrawamy sernik od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki. Możemy ozdobić miętą.
Przepis to modyfikacja sernika z Green Morning.
Bardzo fajny przepis! Nie robiłam jeszcze sernika na serku mascarpone.
Bardzo apetycznie wygląda
ciacho wygląda lekko i letnio 🙂
Wszyscy, którzy nie mają piekarników zacierają łapki. Jest wspaniały i przepyszny:)
Przepis znakomity ! Sernik zniknął w okamgnieniu :))))
Łatwe i szybkie ciasto.
Jak ktoś nie przepada za smakiem cytryny to może nie do końca smak przypaść do gustu.
Nam smakował – lekki , rześki – w sam raz ciasto na lato.
Ja dałam sporo listów mięty.
Akurat do popołudniowej kawki. Trzeba zrobić póki truskawki są.
Robiony tak ok 23, by rano (tak po 12 xD) można było skosztować.
Delikatnie słodki i naprawdę orzeźwiający ! Przepyszny 😀 A co najważniejsze prowadzącej bloga i jej mężowi smakowało 😉
Pyszny.. nawet w taką pogodę, jak dziś!