Pizzerinki na chlebkach pitaCzasami, mimo najszczerszych chęci, naprawdę nie mamy siły i czasu na gotowanie. Gdy zmęczona po pracy zaszłam po coś na szybko do sklepu, zobaczyłam gotowe chlebki pita i przypomniałam sobie o prostym daniu ze studenckich czasów. Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita. Niewyszukane, nienajzdrowsze, choć ratujące nas od głodu w całkiem smaczny sposób. Gotowe w 15 minut. Trudno to, co napisałam nazwać przepisem. Potraktujcie to bardziej jako pomysł – chlebki pita stanowią jedynie bazę. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem – mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw.

Pizzerinki z chlebków pita:

  • 5 chlebków pita
  • tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara)
  • dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki)
  • sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana
  • dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami)
  • suszone zioła: oregano lub bazylia
  • opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak

Sos pomidorowy:

  • 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – wg smaku

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wszystkie składniki na sos pomidorowy blendujemy. Jeśli części sosu nie zużyjemy, warto go zamrozić w pojemniczkach na lód – następnym razem wystarczy odmrozić 3-4 kostki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozkładamy chlebki pita. Smarujemy sosem pomidorowym (lub pesto lub śmietaną). Rozkładamy warzywa i wędlinę (jeśli używamy). Posypujemy na środku garścią tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem.

Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego – wbijcie na wierzch każdej pizzy jajko i zapiekajcie aż się zetnie. Te pizzerinki uratowały niejedną imprezę 🙂

Pizzerinki na chlebkach pita

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!