Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie dominuje, lecz działa jak przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone warzywa korzeniowe itp.)
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 60-80 ml koniaku lub brandy
- 125 ml śmietany kremówki 30% (pół szklanki)
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon lub angielskiej)
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) do smażenia
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plastry. Lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy masło (ok. 2 łyżki). Podsmażamy mięso na dużym ogniu ok. 1 minutę (do 1,5) z każdej strony. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na patelnię dodajemy jeszcze łyżkę masła i podsmażamy szalotki. Gdy będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Oprószamy cebulki mąką, mieszamy i wlewamy strużką koniak, jednocześnie intensywnie mieszając łopatką. Dolewamy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy musztardą, ziołami prowansalskimi, solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy sos się zagotuje, wkładamy polędwiczki i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekaną natkę.


Ostatnio miałam okazję przyrządzać polędwiczki ze śliwkami. Uwielbiam ten kawałek wieprzowiny.
Przepyszne polędwiczki z super sosem 🙂
No jestem pod wrażeniem twojego dania. Pomysł rewelacyjny 🙂
Na moim stole jest jak najbardziej miejsce na patelnię z taką zawartością !
Ta baza koniakowa… ciekawe zastosowanie 🙂
Wykwintnie i szybko zarazem 🙂
Ale bym schrupała 🙂
Brzmi świetnie, bardzo wykwintnie i z smakiem 🙂
robiłam kiedyś podobne tz z sosem do którego dodawało się koniak. Były pyszne
wspaniałe danie, wykwintne i nieskomplikowane 🙂
Zamiast koniaku dodalam Whisky, ciupke wiecej smietany oraz papryczke chilli podalam z makaronem – wszyszlo fantastycznie 😉 szybkie i eleganckie danie, dziekuje za inspiracje 🙂
Dziś robiłam. Zamiast czosnku dałam łyżeczkę czosnku niedźwiedziego z zalewy oliwnej, dało to dodatkowe zielone elementy w sosie. A po za tym jak w twoim przepisie. Bardzo smakowało, wyraziste. Moja córka niejadek, osobiście nałożyła sobie dokładkę!!!
Dziękuję i pozdrawiam.:)
Witam. Proszę mi podać orientacyjnie jaka jest waga tej polędwiczki.Pozdrawiam serdecznie.
Ok. 400 g
Przepis znalazłam i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować, rodzinka jeszcze nigdy tak nie chwaliła polędwiczki jak dzisiaj, sos idealny. Danie zagości u nas zdecydowanie częściej <3
Świetne danie, wykwintny smak i super prosty…polecam serdecznie
czy do polędwiczek pasują kluski śląskie ze szpinakiem?