Wytrawne muffinki z serem

Wytrawne muffinki z seremWytrawne muffinki widziałam ostatnio na kilku ulubionych blogach i sama zapragnęłam takie zrobić. Świetnie pasują zarówno na kolację, śniadanie czy jako przekąska do zabrania na uczelnię lub do pracy. Do przygotowania użyłam cheddara – którego uwielbia mój mąż i kabanosów, które akurat miałam w domu. Można eksperymentować z różnymi przyprawami i dodatkami – zamieniając zioła uzyskamy zupełnie inny smak.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki tartego, ostrego, żółtego sera (np. cheddar)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 kabanosy (można zastąpić salami lub frankfurterkami)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Z papieru do pieczenia wycinamy 12 kwadratów o rozmiarze ok. 15×15 cm. Wkładamy je do wgłębień w blaszce na muffinki i chwilowo obciążamy (ja użyłam do obciążenia mandarynek). Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Do jednej miski wlewamy składniki mokre oraz dodatki: roztrzepane widelcem jajka, mleko, olej, startą na średnich oczkach marchewkę, starty ser, pokrojone na małe części kabanosy oraz posiekaną pietruszkę lub szczypior. Dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia, oregano, zioła prowansalskie, kurkumę i chili. Także mieszamy. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się (nie dłużej). Wyjmujemy nasze obciążenie z blaszki i wlewamy do papierków ciasto. Wierzch muffinek polecam dodatkowo delikatnie posypać serem – będzie chrupiący. Pieczemy 22-25 minut. Muffiny można jeść na ciepło lub na zimno.

Wytrawne muffinki z serem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Wytrawne muffinki z serem

  1. Łucja napisał/a:

    zjadłabym kilka takich maleństw 🙂 głodna jestem ;P

  2. My simple cuisine napisał/a:

    To trafilas w moj gust :)))) Jestem wielbicielka wytrawnych muffinkow, a Twoje maja jeszcze fajne polaczenie przypraw. Mniam !!!!

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O mniaaam, przydałaby mi się taka muffina do pracy. :))

  4. Ania napisał/a:

    robiłam kiedyś, ale smak mi wyszedł średni i miałam próbować z inną wersją ale jakoś o nich zapomniałam:P

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam je 🙂 Od kiedy zrobiłam po raz pierwszy, robię prawie co drugi dzień 🙂

  6. studentka na diecie napisał/a:

    Ja też robiłam wczoraj podobne – a’la pizza 😀 bardzo miła odmiana od słodkich babeczek :))

  7. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    ale cudne:) mniam mniam:)

  8. Smakowite, wspaniałe na przekąskę 🙂

  9. ladylaura. napisał/a:

    Skusiłabym się i to nie na jedną .

  10. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygladają bardzo apetycznie… aż chciałoby się sięgnąć po jedną …:)

  11. Magda C. napisał/a:

    Cudne są, muszę takie upiec na śniadanie 🙂

  12. bielinka napisał/a:

    Bardzo odpowiadał mi chleb serowy, więc myślę, że zaprzyjaźniłabym się także z takimi muffinkami 🙂

  13. Są świetne, nie jadłam jeszcze muffinek w takiej wersji, będę musiała spróbować 🙂

  14. Patyska napisał/a:

    Zrobię je 🙂 Cudne zdjęcia.
    PS. też mam taką mini-tareczkę 😉

  15. lutka40 napisał/a:

    Moje smaki .Oj – pysznie wyglądają !

  16. Justyna napisał/a:

    Widzę, że wytrawne muffinki w Polskiej blogosferze robią się coraz bardziej popularne!

  17. ELA.M napisał/a:

    Takich jeszcze nie jadłam. Muszą być smaczne:)

  18. Anita napisał/a:

    Jako, ze Twój blog jest tez moim ulubionym to i ja pójdę Twoimi śladami. Świetna muffina!:)

  19. AnnaA-G napisał/a:

    jestem seromaniaczką! pycha!

  20. Ola in the kitchen napisał/a:

    Wyglądają bardzo smacznie! 😀

  21. Smaczny kąsek napisał/a:

    Widziałam już tyle ciekawych przepisów na wytrawne muffiny, a nadal nie mogę się zebrać żeby je zrobić! Twój przepis wygląda pysznie, może w końcu się skuszę 🙂

  22. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Często robię muffinki zarówno na słodko, jak i na słono. Myślę, że takie wytrawne są lepsze. Chętnie spróbuję Twojego połączenia.

  23. JustInka napisał/a:

    No kochana, spadłaś mi z nieba. Ja postanowiłam muffinki wytrawne na weekend zrobić i szukałam inspiracji 🙂
    Dziękuję 🙂

  24. Małgorzata. napisał/a:

    Wyglądają obłędnie!
    Jednak… te danie nie podbiło mojego podniebienia. Często z mężem zapraszamy znajomych i szukam różnych inspiracji na takie przystawki, a wytrawne muffiny od dawna już chodziły mi po głowie. No ale niestety. Bez wątpienia wolimy muffiny z ciasta drożdzowego, te są po prostu bez wyrazu, no może oprócz wyraźnie wyczuwalnego chili 🙂

  25. Ewa napisał/a:

    Genialne i przepyszne! Wielokrotnie wracam do tego przepisu. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)