Tarta z agrestem i bezą

Tarta z agrestem i beząTarta z agrestem i bezą to sezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami.

Tarta z agrestem i bezą – spód:

  • 150 g zimnego masła (3/4 kostki)
  • 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
  • 60 g cukru (1/3 szklanki)
  • 3 żółtka jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch tarty:

  • 300 g – 400 g agrestu
  • 2 jajka + 3 białka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 szklanka cukru

Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżeczki zimnej wody. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia tak, aby miało średnicę większą niż forma na tartę (najlepiej użyć formy 23-24 cm). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto – wykładamy na wierzch folię aluminiową i wsypujmy suchą fasolę, groch lub ryż. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 12 minut. Potem zdejmujemy obciążanie wraz z folią i pieczemy jeszcze 5 minut. W tym czasie agrest myjemy i pozbawiamy szypułek.

Gdy spód się upiecze, wyjmujemy go i zostawiamy do przestygnięcia. Dwa całe jajka lekko roztrzepujemy z połową szklanki cukru (drugą połowę odkładamy), kremówką, ekstraktem i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu trzy białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą sztywne  – powoli dosypujemy odłożony cukier i ubijamy ok. 2- 3 minuty. Na upieczony i wystudzony spód wykładamy agrest. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch wykładamy łyżeczką ubite białka. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w 170°C (160°C z termoobiegiem). Gdyby beza zbytnio się rumieniła, możemy ją nakryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.

Tarta z agrestem i bezą

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Tarta z agrestem i bezą

  1. Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂

  2. Cukry Proste napisał/a:

    Kiedyś upiekłam podobną i okazało się, że ani ja, ani cała moja rodzina nie lubi agrestu;)

  3. Marzena napisał/a:

    Wspaniała ta tarta 🙂 agrest jest wspaniałym owocem 🙂

  4. Magda C. napisał/a:

    Wypasiona tarta i w dodatku agrest! Muszę zrobić 🙂

  5. Ania napisał/a:

    mniami! 🙂 słodko-kwaśne połączenia to moje ulubione 🙂

  6. napiecyku napisał/a:

    Kruche ciasta wprost uwielbiam, z bezą i owocami najlepsze 🙂

  7. Ewa napisał/a:

    Zjadłabym chętnie, wygląda pysznie!

  8. iza napisał/a:

    ojej ja wieki nie jadłam agrestu

  9. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Mój błąd, że dawno nie piekłam ciasta z agrestem. A w ogóle dawno nic nie piekłam. A Twoja tarta mi to uświadomiła. Zrobiłaś w dodatku z moja ulubioną bezą… Ummm, pyszności

  10. Paulina napisał/a:

    Upiekłam własnie tą z przepisu wyszła fantastyczna. Tydzień później następną 😉

  11. chania_st napisał/a:

    Zastanawia mnie, dlaczego przepis na ciasto kruche jest zawsze inny przy Twoich tartach? w tym z białą czekoladą wystarczy 1 jajko a w tym 3 żółtka. Czy ma to duże znaczenie? w smaku a może w kruchości?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)