Świnki w kocykach

Świnki w kocykachSzybka akcja. Tylko 30 minut czasu, a trzeba niespodziewanie przygotować coś dla grona głodnych mężczyzn. Jako, że w lodówce niewiele, wybór był oczywisty – świnki w kocykach! Kolejny prosty przepis Nigelli, który nie raz sprawdził się w sytuacjach kryzysowych.

Składniki:

  • ok. 15 długich parówek lub kiełbasek pieprzowych
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g – 50 g startego żółtego sera  (Nigella poleca cheddar)
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 1 jajko + jedno roztrzepane do smarowania
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • suszone oregano do posypania

Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Ser ścieramy na tarce i dosypujemy do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy do niego mleko i olej. Następnie mokre składniki dolewamy do suchych i zagniatamy miękkie ciasto. Wałkujemy je i tniemy na małe kawałki (nie muszą być równe). Parówki kroimy na mniejsze części (4-5) i zawijamy w kawałki ciasta. Tak przygotowane świnki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną soli. Posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut.

Świnki w kocykach


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Świnki w kocykach

  1. megi napisał/a:

    Są świetne! Pyszne i takie łatwe 🙂

  2. Pingback: Parówki w cieście pizzowym | Poezja smaku

  3. Kometa napisał/a:

    Bardzo dobre i naprawde szybkie do przyrzadzenia danie, mysle ze jeszcze lepsze byloby z parowkami smakowymi, np z papryka albo serem, nastepnym razem wlasnie takie zrobie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)