Kategorie

Dania z wieprzowiny

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie…

Czytaj dalej
Szwedzkie klopsiki w sosie

Szwedzkie klopsiki w sosie

Szwedzkie klopsiki Köttbullar popularność zyskały za sprawą IKEI, która serwuje je w restauracjach prowadzonych w swoich sklepach. Prosty smak szwedzkiego specjału pokochał cały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których…

Czytaj dalej
Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą…

Czytaj dalej
Rolowana pieczeń z boczku (boczek rolowany)

Rolowana pieczeń z boczku

Rolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! 😉 Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze sceptyczna co do pieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło…

Czytaj dalej
Pulled Pork - szarpana wieprzowina z sosem BBQ

Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Wolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański „pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe…

Czytaj dalej
Roladki schabowe z ricottą

Roladki schabowe z ricottą

Roladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej…

Czytaj dalej
Polędwiczka w melasie po azjatycku

Polędwiczka w melasie

Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na…

Czytaj dalej
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i…

Czytaj dalej
Żeberka z piekarnika pieczone

Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu

Kupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie…

Czytaj dalej

Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili

Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze…

Czytaj dalej
Zamknij