Wolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański “pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy “poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć gotowego sosu BBQ, ja wolę robić go samodzielnie. Przygotowaną w ten sposób wieprzowinę podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać ją na talerzu wraz z puree ziemniaczanym i wspomnianymi dodatkami lecz znacznie popularniejsza jest podawana w bułce. Tak więc można zaryzykować, że to tańsza wersja hamburgera. Tańsza – nie znaczy gorsza. Nam kanapki z taką wieprzowiną smakują bardzo. Szczególnie mężowi, który dopomina się powtórki.

Pulled Pork - szarpana wieprzowina z sosem BBQPulled Pork – szarpana wieprzowina:

  • 1 – 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy (np. ostrej dijon lub angielskiej)
  • 2 duże cebule
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżki czosnku granulowanego
  • ½ łyżki suszonego tymianku
  • ½ łyżki nasion kolendry
  • ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego*

Sos barbecue – BBQ  – do wieprzowiny:

  • ½ średniej cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml)
  • ½ szklanki ketchupu (125 ml)
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1-2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • ok. ½ łyżeczki pieprzu
  • tabasco lub chili w proszku – opcjonalnie

Pulled Pork – szarpana wieprzowina: Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i wycinamy z wierzchu zbędny tłuszcz lub włókna. Smarujemy całą łopatkę ostrą musztardą. Cebule obieramy i kroimy na cztery części – następnie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego z przykrywką (jeśli nie mamy – za przykrywkę może robić folia aluminiowa). Wszystkie przyprawy należy ze sobą zmieszać (jeśli przyprawa jest w ziarnach np. kmin, kolendra czy koper włoski – należy je utłuc w moździerzu). Mieszanką przypraw nacieramy łopatkę z każdej strony. Układamy ją na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu!) i pieczemy przez 30 minut. Następnie wlewamy na dno ok. 3/4 szklanki wody, łopatkę przykrywamy pokrywką (lub folią), temperaturę zmniejszamy do 130°C (bez termoobiegu!) i pieczemy jeszcze ok. 4 godziny (dla łopatki o wadze 1 kg) lub ok. 5 godzin (dla łopatki o wadze 1,5 kg). W tym czasie nie musimy nic robić.

Po upieczeniu i przestudzeniu, łopatkę wyjmujemy z naczynia i szarpiemy widelcem, aż do pojedynczych włókien (ja czekam, aż całkowicie ostygnie i robię to rękoma – jest znacznie wygodniej). Cebulę można wykorzystać – drobno pokroić i dodać do mięsa, ale jej głównym zadaniem było stworzenie rusztu. Poszarpane mięso należy wymieszać z ok. 3/4 szklanki podgrzanego sosu BBQ – można kupić gotowy, ale polecam go zrobić samodzielnie. Tak przygotowane mięso podajemy z surówką z czerwonej kapusty (np. taką) i korniszonami. Gdy podajemy całość w bułce hamburgerowej – podpiekamy ją i smarujemy musztardą.

Sos barbecue (BBQ): W rondelku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wsypujemy cukier. Podsmażamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i zamieni w syrop – pomidorowy karmel. Dodajemy przecier pomidorowy i keczup. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, sosem worcestershire, melasą, musztardą oraz solą i pieprzem. Zagotowujemy. Sos powinien być słodko-kwaskowy. Gdy jest zbyt mało kwaśny – dodajemy odrobinę więcej octu, a gdy zbyt mało słodki – dodajemy więcej melasy (ewentualnie cukru). Można dodać trochę tabasco lub chili w proszku, jeśli preferujecie ostre dania. Ja dodaję często także po pół łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry dla ciekawszego smaku. Sos powinien gotować się przez 10 minut, aby smaki się przegryzły. Na końcu blendujemy go na gładko.

Pulled Pork - szarpana wieprzowina z sosem BBQ

Pulled Pork - szarpana wieprzowina z sosem BBQ

Pulled Pork - szarpana wieprzowina z sosem BBQ

* można kupić w aptece

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
119 kcal 2383 kcal
Węglowodany
9 g 176 g
w tym cukry
7 g 148 g
Tłuszcz
4 g 87 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 27 g
Białko
10 g 210 g
Sól
0 g 4 g
Błonnik
0 g 5 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!