Aromatyczny dorsz

Ryba w chrupiącej panierce to danie za którym wprost przepadam. Kojarzy mi się z morzem, z latem, z wakacjami. Dziś prezentuję niezwykle prosty sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnej panierki – ja użyłam jej do dorsza. Możemy jej jednak użyć także do innych ryb czy mięs – schabowe znacznie zyskają na smaku.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Panierka:

  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sera (np. parmezanu)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • mąka
  • jajko

Jeśli kupiliśmy mrożoną rybę to najpierw należy ją rozmrozić. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. solimy i pieprzymy z każdej strony oraz polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy rybę na 10 minut. Przygotowujemy panierkę. Do blendera lub melaksera wsypujemy płatki, bułkę tartą, starty na drobnej tarce ser, paprykę oraz wrzucamy 2 obrane ząbki czosnku i natkę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą pięknie pachnącą, aromatyczną panierkę. Rybę dokładnie otaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Na końcu obtaczamy ją bardzo dokładnie w powstałej panierce.  Filety smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Aromatyczny dorsz

  1. Ola napisał/a:

    obowiązkowo cytrynka do ryby! inaczej miałabyś u mnie minusa hehe 😉 ja ryb jeszcze będę miała dosyć, pracuję w smażalni 🙂 ale Twoje wykonanie godne podziwu, ladniej niz w restauracji

    • Natalia napisał/a:

      Dziękuję Olu 🙂 Na rybach musisz się znać jak mało kto 🙂

  2. Samantha napisał/a:

    Cudownie podane 🙂 Przepysznie wygląda 🙂

  3. Patyska napisał/a:

    Świetna panierka, jutro piąteczek, będzie dorsz jak u Nati 🙂

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Mmm.. niesamowicie wygląda!!!!

  5. Ewa napisał/a:

    Chociaż przez upał nic się nie chce, to bym pochłonęła. Cudnie wygląda!

  6. Klaudia napisał/a:

    idealna rybka w świetnej panierce

  7. Majana napisał/a:

    Z tym czosneczkiem brzmi bardzo dobrze 🙂

  8. srk76 napisał/a:

    …z dwa tygodnie temu zjedliśmy dorsza przyrządzonego w podobny sposób. Pyszna rzecz tym bardziej że smakował jak …pstrąg z Wisły i to było chyba najdziwniejsze 🙂

  9. effa napisał/a:

    Fantastyczna panierka, u mnie więcej pietruszki dodałam. Cudownie pachnąca i chrupiąca 🙂 Pozwól, że opublikuję u siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)