Mięsny obiad jem zazwyczaj raz, czasem dwa w tygodniu. Latem mięsna dieta mi zdecydowanie nie sprzyja, dlatego na stole pojawiają się u mnie obiady warzywne i rybne – wybaczcie więc, że mało ostatnio tu przepisów na wołowinę czy też kurczaka. Ryba kojarzy się z nudą, ale wcale tak nie musi być. Ten prosty patent na białą rybę w sosie cytrynowym jest tego przykładem. Można podać ją z ryżem czy kaszą, a jako dodatek – wybrać Waszą ulubioną surówkę. Ja skusiłam się na białą kapustę, którą kocham za chrupkość (też lubicie rzeczy, które chrupią? :))  Cytrynowy dorsz jest bardzo delikatny – jego smak świetnie podkręcają słone kapary i orzeźwiający sos.

Cytrynowy dorsz z kaparami i surówką z kapustyDorsz cytrynowy z kaparami:

  • 2-4 porcje grubego, świeżego filetu z dorsza (świetnie sprawdzi się też halibut)
  • 2 cebule szalotki (lub dymki – białe części)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • maleńka szczypta szafranu (opcjonalnie, jeśli posiadacie)
  • 1 czubata łyżka mini kaparów
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • ryż do podania (u mnie jaśminowy)

Surówka koperkowa z białej kapusty:

  • pół główki białej kapusty
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • 4 spore ogórki gruntowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, musztardę, kurkumę, szafran (jeśli używacie) oraz tymianek. Mieszamy i dorzucamy odsączone z zalewy kapary. Lekko solimy do smaku. Przelewamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-13 minut. Po upieczeniu można przybrać np. koperkiem. Podajemy np. z ryżem, pęczakiem czy kuskusem. U mnie do ryby podałam surówkę z kapusty i koperku.

Surówka koperkowa z białej kapusty:  Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, wycinamy głąb i kroimy na ćwiartki (będziemy potrzebować dwóch ćwiartek). Kroimy w paseczki lub szatkujemy na mandolinie czy używając odpowiedniej końcówki malaksera. Solimy, mocno gnieciemy rękami i odstawiamy na 10-15 minut. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej – lekko solimy i także odstawiamy. W tym czasie koperek drobno siekamy i przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą olej, majonez (nie ma go dużo, ale nadaje charakterystyczny smak), musztardę dijon i miód. Gdy składniki sosu się połączą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Kapustę i ogórki odciskamy dłońmi z nadmiaru wody. Łączymy ze sobą w misce. Dodajemy koperek i sos. Dokładnie mieszamy.

Cytrynowy dorsz z kaparami i surówką z kapusty

Cytrynowy dorsz z kaparami i surówką z kapusty

Cytrynowy dorsz z kaparami i surówką z kapusty

Cytrynowy dorsz z kaparami i surówką z kapusty

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych