Wegański twarożek znalazłam u Skoraczka. Bardzo mnie zaciekawił. Okazało się, że zamiennikiem twarożku dla wegan mogą być zmiksowane nerkowce. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, ponieważ chciałam uzyskać coś wyrazistszego. I tak powstał twarożek z nerkowców i awokado. Smarowidło w smaku przypomina hummus, jest jednak znacznie bardziej lekkie i orzeźwiające. Idealne na zdrowe śniadanie. Jedliśmy kanapki z samym „twarożkiem” oraz z plastrami gotowanego jajka i kiełkami (oj wiem, że mało wegańsko!)
Składniki:
- 120 g orzechów nerkowca
- 1 awokado
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- woda
- sól
- szczypiorek do posypania
Orzechy namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzamy je i blendujemy dodając odrobinę wody. Dodajemy obrane awokado, czosnek i sok z limonki. Blendujemy ponownie. Przyprawiamy do smaku solą. Gotowy twarożek posypujemy szczypiorkiem. Jemy z dodatkiem ulubionego pieczywa, macy lub chlebkami typu wasa. Wegański twarożek (pasta) świetnie nadaje się też jako dip do maczania chrupkich warzyw lub paluszków.
Na pewno dobrze smakuje, ale nerkowce straszliwie nas uczulają :/
Szkoda 🙁 Ale znając Twoją pomysłowość w tworzeniu przepisów dla Alergików będziesz wiedziała czym je zastąpić 🙂
Jako zamiennik można zastosować pestki słonecznika. Smakuje równie dobrze
To musi być pyszne! Wersji z awokado nigdy nie widziałam 🙂
Ooooo dodatek awokado to absolutnie genialny pomysł. Wegańskie twarożkowe niebo, tylko to jajo, ach to jajo 😉 hihihihihi
Weganie muszą mi wybaczyć jajo na twardo – ale komponowało się idealnie 😀
A mnie własnie skończyły się pomysły na smarowidło do kanapek:)
Może ten się spodoba 🙂
Taki twarożek na pewno posmakuje nawet mięsożercom ;D
Mojemu mięsożernemu mężowi (i mi) bardzo smakował, nie wiem jak inni 🙂
Uwielbiam tego typu smarowidła 🙂
Z chęcią bym spróbowała
ale super alternatywa! 🙂 Podoba mi się taki twarożek, choć ja tego z mleka nie oddam za nic <3
Ja podobnie 🙂 Ale jako alternatywa pasta vel. twarożek wegański jest spoko
Uwielbiam twarożki! Zawsze kupuje je sobie na śniadanie do pracy. Lubię też szczypiorek i rzodkiewkę i zwykle robię sobie taki miks. Można się tym najeść na cały dzień. Co ważne jest to mało kaloryczna potrawa więc w zasadzie jest neutralna dla linii 🙂
To jest oczywiście bardzo oszukany twarożek 🙂
Pyszne! Uwielbiam taki raw food. Bardzo w tej chwili na czasie…
Pzdrawiam serdecznie
często robię twarożek z awokado, więc myślę że i Twoja wersja by nam smakowała 😀
Nie lubię nerkowca, więc przepisu nie wypróbuję. Ale pomysł jest na prawdę dobry. Jak ktoś nie może jeść czegoś to przynajmniej szuka zamienników:)
W dzisiejszych czasach mamy na szczęście mnóstwo możliwości w zamianach 🙂 Jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam, że mąka może być bez glutenu, a margaryna bez mleka
Nerkowce. <3 Chyba bym się nie mogła powstrzymać i więcej zjadła, niż wrzuciła do twarożku.
W tym przypadku skończyło się na kilku podkradzionych sztukach 🙂
Takiego twarożku jeszcze nie jadłam, chyba czas to zmienić. Wygląda bardzo apetycznie.
Pięknie się prezentuje! Takiego twarożku jeszcze nie próbowałam 😉
Kolejny, fantastyczny przepis nam przedstawiłaś 🙂 ten twarożek naprawdę świetnie wygląda
Doskonała pasta do chlebka, z avocado szczególnie lubię 🙂
Cudo! 🙂
Wspaniały pomysł na smarowidło… 🙂
Fajny pomysł na smarowidło 😀 mniammm
Pyszna propozycja mniam 🙂
Nigdy nie jadłam w takiej formie twarożku. Brzmi i wygląda bardzo ciekawie 🙂
Zrobiłam…Pychota! Uwielbiam orzechy nerkowca i avocado, a w duecie jeszcze bardziej…Do tego prawdziwy razowiec i będzie pyszna kolacja:-)
Nienawidzę awokado. Ale przez wzgląd na jego zdrowe właściwości od czasu do czasu wmuszam je w siebie i szukam różnych przepisów, żeby ból podczas jego jedzenia był jak najmniejszy… Ale ten przepis to petarda! Awokado niewyczuwalne, idealnie schowane w lekko orzechowym posmaku przełamanym słodko-kwaśny smakiem limonki. Dziękuję Ci za ten przepis, na pewno zagości w moim menu na stałe! Ujarzmiłas moja niechęć do awokado!