ALL quotes
- Kawa
Kilka ziarenek świeżo upalonej na patelni kawy włożonych do lodówki lub kredensu usuwa przykre zapachy. - Ryba
Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy przycisnąć ją palcem. Jeżeli mięso nie jest elastyczne i ślad palca pozostanie, to znak, że lepiej na obiad przygotować coś innego. - Zioła
Myszy nie znoszą zapachu mięty i wrotycza. Świeże zioła rozłożone w spiżarni czy piwnicy odstraszą je, podobnie jak przypalona kostka cukru. - Kawa
Odrobina zmielonej kawy rzucona na gazowy palnik (przy niewielkim płomieniu) zabije zapach ryby, gotowanego kalafiora, kapusty przy przypalonego mleka. - Śmietana
Świeża, rzadka śmietanka łatwo zgęstnieje, jeżeli doda się do niej odrobinę kwasku cytrynowego i odstawi na 2-3 godziny. - Jajka
Aby po ugotowaniu jajek łatwiej było zdejmować skorupkę, należy obficie polać jajka zimną wodą. - Kapusta
Kwaszona kapusta nie będzie wydzielała przykrego zapachu w czasie gotowania, gdy położymy na wierzch kromkę świeżego chleba. - Marchew
Dodanie tłuszczu - masła lub oleju do gotowania marchwi sprawi, że nie straci ona koloru. - Soda
Otwarte opakowanie sody w lodówce skutecznie pochłonie wszystkie zapachy - Zioła
Zioła, takie jak pietruszka czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche. - Warzywa
Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C. - Warzywa
Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu. - Cebula
Cebula lepiej przechowuje się, jeśli powiesić ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu. - Pomidory
Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry. - Ziemniaki
Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki. - Chleb
Aby chleb był jak najdłużej świeży, należy do pojemnika lub woreczka foliowego w którym jest przechowywany, włożyć duże, świeże jabłko. - Ciasto
Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym. - Mąka
Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe. - Banany
Zielone banany dojrzewają szybciej w towarzystwie jabłek. - Ciasto
Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką. - Pietruszka
Posiekaną natkę wkładamy do foremek na lód, zalewamy wodą i zamrażamy. Wystarczy odmrozić taką kostkę, by mieć potem świeżą pietruszkę. - Włoszczyzna
Włoszczyznę przechowamy znacznie dłużej, jeśli będziemy trzymać ją owiniętą w folię aluminiową w lodówce. - Awokado
Przekrojone awokado, lepiej przechowuje się wraz z pestką - Liście laurowe
Owady nie zagnieżdżą się w mące, kakao czy ryżu jeśli będziemy trzymać w szafkach liście laurowe - Ser
Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem - Cebula
Przekrojona połowa cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy masłem lub margaryną. - Warzywa
Zupa będzie smaczniejsza i aromatyczniejsza, jeśli warzywa (cebula, marchew itp.) lekko podsmażymy na maśle. - Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty należy solić już po ugotowaniu się kapusty. Inaczej łatwo go przesolić. - Warzywa
Ugotowanych warzyw nie należy przetrzymywać w wodzie, w której były gotowane, gdyż stają się wodniste i niesmaczne. W wywarze można przechowywać niezbyt długo tylko kalafior. - Warzywa
Aby zachować smak warzywa należy czyścić i kroić bezpośrednio przed gotowaniem. - Warzywa
Dwie kostki cukru dodane do wody, w której gotują się warzywa, polepszają ich smak. - Orzechy
Orzechy włoskie przeznaczone do ciasta można przed użyciem podpiec nieco w piekarniku. Zyskają na smaku i aromacie, a skorupka łatwo się złuszczy. - Ryba
Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu lub usmażeniu, posól ją tuż przed przyrządzeniem. Inaczej sól "wyssie" dużo wody. - Kawa
Smak kawy poprawia dodanie do niej (przed zalaniem wodą) szczypty soli lub kakao. - Rodzynki
Rodzynki dodawane do ciasta będą smaczniejsze, jeśli na kilka godzin przed pieczeniem zamoczymy je w rumie. - Kawa
Szczypta soli dodana do kawy tuż przed zaparzeniem wyraźnie podnosi jej aromat. - Wątróbka
Wątróbka będzie smaczniejsza i bardziej delikatna, gdy przed smażeniem włożymy ją na 2 godziny do soku pomidorowego. - Kurczak
Pieczony kurczak lub kaczka będą miały apetyczną, rumianą i kruchą skórkę, jeżeli przed zakończeniem pieczenia polejemy je śmietaną wymieszaną ze sproszkowaną, czerwoną papryką i jeszcze raz na krótko wstawimy do piekarnika. - Owoce
Mrożone owoce odzyskają smak świeżych, jeśli po wyjęciu z lodówki przelejemy je gorącą wodą z cukrem. - Mięso
Mięso będzie smaczniejsze, jeśli przed smażeniem wymoczymy je w mleku.