Quotes
- Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu lub usmażeniu, posól ją tuż przed przyrządzeniem. Inaczej sól "wyssie" dużo wody.
- Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy przycisnąć ją palcem. Jeżeli mięso nie jest elastyczne i ślad palca pozostanie, to znak, że lepiej na obiad przygotować coś innego.
- Filety z dorsza, morszczuka lub mintaja stracą swój przykry zapach, gdy skropimy je sokiem z cytryny,a przed smażeniem włożymy je na godzinę do mleka rozcieńczonego wodą.
- Łuski z ryby będą łatwiej się skrobać, jeśli posmarujemy je octem.
- Śledzie będą o wiele delikatniejsze jeśli będziemy moczyć je w mleku, zamiast w wodzie.
- Ryby zawierające dużo ości, warto ponacinać przed smażeniem ? wtedy najmniejsze ości stopią się pod wpływem temperatury.
- Zapach gotującej się ryby zneutralizuje łyżka mleka dodana do gotowania.
- Zapachu ryb, który pozostał na rękach lub desce do krojenia, można się pozbyć za pomocą soku z cytryny lub wody z octem.
- Łuski szybciej zejdą, jeśli najpierw zamoczymy rybę w gorącej wodzie.