Quotes
- Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.
- Gdy ciasto zbyt szybko rumieni się z wierzchu, możemy nakryć je złożonym kawałkiem folii aluminiowej
- Ciasta drożdżowego nie wolno przetrzymywać w piekarniku, zaraz po upieczeniu trzeba je wyciągnąć, by nie wysychało.
- Ciasto nie pokruszy się i łatwo wyjdzie z foremki, jeśli po wyjęciu z piekarnika postawimy ją na mokrej ściereczce.
- Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką.
- Niektóre ciasta np.: keks czy piernik zyskują na smaku po dłuższym czasie, dlatego należy je piec 3-4 dni przed podaniem.
- Kruszonka na cieście drożdżowym będzie bardziej chrupiąca, jeśli od razu po upieczeniu skropimy ją lekko zimną wodą.
- Mąkę do ciasta zawsze przesiewajmy przez sito. Nabierze więcej powietrza, a ciasto będzie bardziej puszyste.