Mięsa

You are viewing all Quotes from: Warzywa
8 items found
Quotes
  • Zupa będzie smaczniejsza i aromatyczniejsza, jeśli warzywa (cebula, marchew itp.) lekko podsmażymy na maśle.
  • Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C.
  • Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu.
  • Ugotowanych warzyw nie należy przetrzymywać w wodzie, w której były gotowane, gdyż stają się wodniste i niesmaczne. W wywarze można przechowywać niezbyt długo tylko kalafior.
  • Aby zachować smak warzywa należy czyścić i kroić bezpośrednio przed gotowaniem.
  • Dwie kostki cukru dodane do wody, w której gotują się warzywa, polepszają ich smak.
  • Aby zielone jarzyny zachowały swój kolor, należy gotować je w odkrytym naczyniu.
  • Przypalone ziemniaki i warzywa ratuje dodanie do nich ziół przyprawowych i świeżego masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

Zamknij