Quotes
- Jeśli zwarzy się ser do sernika, należy miskę postawić na parze i ucierać.
- Przed ucieraniem sera, tarkę trzeba posmarować oliwą lub olejem. Ser wówczas do niej nie przylega, a tarkę łatwi się myje.
- Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielisz nadzienie od brzegu. Potem natychmiast wstaw sernik z powrotem do piekarnika.
- Pleśnieniu białego sera zapobiegniemy przechowując go w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z kostką cukru. Ser pozostanie długo wilgotny i świeży.
- Świeży, biały ser nie będzie się kruszył przy krojeniu, jeśli ostrze noża owiniemy pergaminem.
- Sernik będzie bardziej wilgotny, jeśli podczas pieczenia wstawimy na dno piekarnika naczynie z parującym wrzątkiem.
- Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem
- Masy do sernika nie należy ubijać zbyt długo ? im więcej masa będzie napowietrzona, tym bardziej opadnie.
- Ser do sernika powinien mieć temperaturę pokojową ? zminimalizujemy ryzyko powstawania grudek.