Quotes
- Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki.
- Aby ziemniaki przygotowywane "w mundurkach" nie rozgotowały się, należy dodać do wody więcej soli.
- Jeśli chcesz szybko upiec ziemniaki, podgotuj je przez ok. 5 minut przed wstawieniem do piekarnika. Pieczenie można wówczas skrócić do 15 minut.
- Jeżeli na nie ugotowanych, obranych ziemniakach pojawiły się ciemne plamy, należy dodać do wody, w której się będą gotować, kilka kropli octu. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki zjaśnieją i odzyskają apetyczny wygląd, nie przyjmując jednak ani kwaśnego smaku, ani nieprzyjemnego zapachu octu.
- Stare, olejne obrazy można łatwo odświeżyć, pocierając delikatnie połówką surowego, świeżo przekrojonego ziemniaka.
- Gdy do gotowanych ziemniaków dodamy łyżkę oleju, ziemniaki nie będą kpiały