Mięsa

You are viewing all Quotes from: Ziemniaki
6 items found
Quotes
  • Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki.
  • Aby ziemniaki przygotowywane "w mundurkach" nie rozgotowały się, należy dodać do wody więcej soli.
  • Jeżeli na nie ugotowanych, obranych ziemniakach pojawiły się ciemne plamy, należy dodać do wody, w której się będą gotować, kilka kropli octu. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki zjaśnieją i odzyskają apetyczny wygląd, nie przyjmując jednak ani kwaśnego smaku, ani nieprzyjemnego zapachu octu.
  • Stare, olejne obrazy można łatwo odświeżyć, pocierając delikatnie połówką surowego, świeżo przekrojonego ziemniaka.
  • Jeśli chcesz szybko upiec ziemniaki, podgotuj je przez ok. 5 minut przed wstawieniem do piekarnika. Pieczenie można wówczas skrócić do 15 minut.
  • Gdy do gotowanych ziemniaków dodamy łyżkę oleju, ziemniaki nie będą kpiały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

Zamknij